Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kluby letošní státní příspěvek na energie dostanou, NSA bude dotace schvalovat zrychleně

Sportovní organizace navzdory pozdnímu schválení novely státního rozpočtu a následnému prezidentskému vetu obdrží letošní státní dotace na provoz a údržbu. Kvůli nedostatku času bude Národní sportovní agentura (NSA) zpracovávat žádosti zrychleně. Kluby a tělovýchovné jednoty potřebují z těchto peněz zaplatit především zvýšené náklady na energie.

zdroj: ČT sport

NSA vypsala dotační program na provoz a údržbu v létě poté, co se dohodla s ministerstvem financí na zvýšení svého letošního rozpočtu o půl miliardy korun.

Z toho bylo 385 milionů korun určeno na provoz a údržbu a tato částka zůstala stejná i potom, co při jednáních v Poslanecké sněmovně sport o 60 milionů korun přišel.

Novela státního rozpočtu byla po vetu prezidenta Miloše Zemana definitivně schválena až v polovině listopadu.

Vzhledem k tomu, že schválení žádostí a výplata peněz trvá obvykle zhruba dva měsíce, ve sportovním prostředí rostly obavy, že se celý proces do konce roku nestihne a peníze propadnou. NSA přistoupila k výjimečnému řešení.

"I přes výrazné zpoždění při schvalování financí a následném vetu dokážeme dotace ve zrychleném režimu klubům vyplatit, a to díky přesunu víceméně všech zaměstnanců z dotačního oddělení pouze na administraci této výzvy," uvedl její mluvčí Jakub Večerka.

Problém mohou mít organizace, v jejichž žádostech budou nedostatky. Pak NSA nedokáže zaručit, že se do konce roku stihne jak jejich oprava ze strany žadatele, tak výplata finančních prostředků. Zákon neumožňuje peníze vyplatit později.

Hektické období budou mít úředníci NSA v týdnech, kdy se mění předseda agentury. Toho současného Filipa Neussera ve čtvrtek nahradí Ondřej Šebek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články