Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Janák končí v čele Antidopingového výboru. Mise byla splněna, oznámil

Jiří Janák podle svých slov splnil misi a ke konci listopadu skončí v čele Antidopingového výboru ČR. Současný šéf, který organizaci řídí od června 2021, oznámil předsedovi Národní sportovní agentury (NSA) Filipu Neusserovi rezignaci. NSA brzy vypíše výběrové řízení na nového ředitele.

Od začátku roku 2020, kdy se zřizovatelem Antidopingového výboru stala NSA, to bude už čtvrtý ředitel. Janák nahradil odvolanou Petru Volkovou, která byla v úřadu od května 2020. Před ní necelý půlrok řídil český boj s dopingem Martin Lukavský.

Někdejší advokát sportovců i federací Janák odchod zdůvodnil splněním úkolu, kterým bylo navrácení důvěryhodnosti a transparentnosti českému antidopingovému hnutí.

"Věděl jsem o situaci v českém antidopingu, proto jsem se přihlásil do výběrového řízení. Světová antidopingová agentura WADA mé pochybnosti potvrdila, když hrozila po auditu Česku nejtvrdšími tresty," uvedl.

Připomněl loňský audit, jehož výsledky vzbudily obavy, že by Česko mohl potkat podobný osud jako Rusko. To ještě před postihy kvůli útoku na Ukrajinu nesmělo pořádat mezinárodní akce a jeho sportovci nesměli na některých akcích závodit pod státní vlajkou.

V září Janák informoval, že Antidopingový výbor všechny problémy odstranil a tresty nehrozí. "Tím byla má mise splněna, a proto jsem se dohodl s předsedou NSA Filipem Neusserem, že odstoupím k poslednímu listopadu tak, aby došlo k plynulému předání funkce a český antidoping to nijak neohrozilo," uvedl Janák.

Nový ředitel by měl nastoupit 1. prosince. Na jeho výběru se bude podílet i odcházející šéf Antidopingového výboru ČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články