Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jeden zásah od medaile, šermíř Choupenitch skončil na MS sedmý

Bronzový olympijský medailista v šermu fleretem Alexander Choupenitch skončil na mistrovství světa v Káhiře sedmý. Ve čtvrtfinále prohrál s úřadujícím olympijským vítězem a světovou jedničkou Cheung Ka Longem z Hongkongu 14:15, přestože vedl už 14:9 a sahal po medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
Choupenitch byl na MS jeden zásah od medaile

"Pro úžasný výsledek musí mít člověk trochu štěstí, které se mi dneska vyhnulo obloukem. Nedá se nic dělat, protože sedmé místo je obrovský úspěch. Momentálně mě to ale hodně mrzí, protože jsem měl k medaili opravdu hodně blízko," uvedl osmadvacetiletý fleretista.

Sedmým místem Choupenitch vyrovnal svůj nejlepší výsledek na světovém šampionátu. Stejně dopadl před osmi lety v Kazani, kde zaznamenal největší úspěch českého šermu v samostatné historii země. Medaili získal naposledy v roce 1985 stříbrný kordista Jaroslav Jurka.

Choupenitch byl mezi 156 fleretisty nasazený jako číslo devět a měl jistou účast rovnou ve vyřazovací části pro 64 šermířů. Do soutěže vstoupil suverénní výhrou 15:6 nad Korejcem Ho Čunem, kterému oplatil porážku z druhého kola na MS v roce 2018, kdy jeho přemožitel nakonec získal bronz.

V boji o účast v osmifinále osmadvacetiletý brněnský rodák zvítězil nad Dánem Jonasem Winterbergem-Poulsenem 10:8 a potíže neměl ani s dalším soupeřem. Maďara Daniela Dosu zdolal 15:8 a postoupil mezi nejlepší osmičku. Dobře se vyvíjel i jeho zápas s Cheung Ka Longem, v němž ho dělil jediný zásah od postupu a jisté medaile. Pětadvacetiletý hongkongský favorit ale šňůrou šesti bodů souboj otočil.

"Teď se mi těžce hledají slova. Celý den jsem šermoval skvěle. Strašně jsem si to užíval. Dělal jsem věci, které fungovaly, byl jsem soustředěný a měl jsem lepší pohyb," uvedl Choupenitch. "Věřil jsem, že proti němu můžu uspět, protože jsem se cítil dobře a měl jsem dobrou taktiku. Všechno fungovalo, vedl jsem 14:9, ale bohužel jsem ztratil koncentraci a soupeř snížil na rozdíl tří úderů," popsal.

Za stavu 14:11 byl český reprezentant blízko k tomu, aby duel uzavřel, nakonec se mu ale rozhodující zásah zasadit nepodařilo. "Měl jsem dvakrát obrovskou smůlu, protože jsem dal neplatný zásah snad o milimetr," posteskl si.

Další čeští fleretisté do hlavní části nepostoupili, šampionát pro ně skončil už v neděli. Šimon Chren skončil už v základní skupině. Marek Totušek prohrál první kvalifikační zápas a obsadil 101. místo. Jan Krejčík se po porážce v druhém eliminačním souboji umístil na 84. pozici.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články