Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hilgertová dojela v Londýně šestá a zajistila si účast na MS

Lee Valley (Británie) - Kajakářka Štěpánka Hilgertová se postarala 6. místem o nejlepší české umístění v závodu SP vodních slalomářů v Londýně a pojede na MS. Sice český tým musel protestovat proti penalizaci za neprojetí branky, ale nakonec se díky úspěchu u jury šestačtyřicetiletá kajakářka posunula na šestou pozici. Smůlu měli Ondřej Karlovský a Jakub Jáně, kteří při rychlé finálové jízdě zlomili pádlo.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová
zdroj: ČTK/PR/Kanoe.cz

"Jsem ráda, že další světové poháry už můžu jet s čistou hlavou," radovala se Hilgertová. "Největší radost mám ale z toho, že jsem svou finálovou jízdou zlomila smůlu, která se mě na tomhle kanále držela," připomněla kajakářka čtvrté místo před dvěma lety na stejném kanálu na olympijských hrách v Londýně. "Konečně se mi po mnoha špatných trénincích podařilo zajet kvalitní jízdu," dodala Hilgertová.

Hilgertová byla nejprve devátá, neboť měla problém v desáté, protivodné brance, kde jí rozhodčí připsali padesátisekundový trest. S tím ale český tým nesouhlasil a protestoval. Případ se řešil několik desítek minut a nakonec dvojnásobné olympijské vítězce pomohl k posunu na šesté místo. Hilgertová se tak raduje z jistoty startu na zářijovém MS v Deep Creeku, k čemuž jí stačila již účast ve finále.

Šéftrenér reprezentace Jiří Pultera k protestu:

"Z našeho pohledu to padesátka rozhodně nebyla, proto jsme ihned po dojetí Štěpánky podali dotaz na hlavního rozhodčího, který Štěpánce penalizaci nakonec smazal. Bohužel ani tak jízda na medaili nestačila."

Druhé české zástupkyni ve finále Kateřině Kudějové, třetí ženě dopoledního semifinále, se druhá jízda moc nevydařila a obsadila nakonec sedmou pozici. Účast v druhé části sezony s vrcholem na MS si zajistila už šestým místem na ME ve Vídni.

Karlovský a Jáně jeli po pátém místě v semifinále svou finálovou jízdu dobře, ale v jedné z protivodných branek zlomil zadák Jáně pádlo a bylo po nadějích. Závodníci si náčiní po chvíli vyměnili, aby zadák mohl loď lépe řídit, a za ovací diváků dojeli do cíle na poslední desáté pozici

Jonáš Kašpar a Marek Šindler, letošní mistři světa do 23 let, skončili osmí. Obě posádky byly v této sezoně také poprvé ve finále na vrcholné akci, tudíž mají rovněž jistotu startu na MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih SP kajakářek a kanositů v Londýně

Světový pohár ve vodním slalomu v Londýně:

Muži:

C2: 1. Božič, Taljat (Slovin.) 106,57 (0), 2. Anton, Benzien (Něm.) -2,26 (2), 3. L. Škantár, P. Škantár (SR) -2,82 (2), ...8. Kašpar, Šindler -6,08 (2), 10. Karlovský, Jáně (všichni ČR) -26,62 (0).

Ženy:

K1: 1. Li Lu (Čína) 108,64 (2 trestné sekundy), 2. Kuhnleová (Rak.) -0,39 (4), 3. Foxová (Austr.) -0,54 (0), ...6. Š. Hilgertová -6,34 (6), 7. Kudějová -7,46 (0); 20. Vojtová (všechny ČR) vyřazena v semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy