Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dvě zlata zůstávají doma, jedno putuje na Slovensko

Brno – Zlaté české úspěchy orámovaly finálový den brněnského mistrovství světa v nohejbale. Nejdříve si ve finále singlu vedl na jedničku Ondřej Vít, aby se posléze dařilo stejně i české trojici. V trojicích získali čeští nohejbalisté titul mistrů světa po osmnácti letech. Jediným neúspěchem skončilo finále dvojic, kde Češi nestačili na slovenskou reprezentaci.

zdroj: ČT sport autor: Michal Mareš

Ondřej Vít si mezi jednotlivci poradil s rumunským borcem Gerogelem Bobisem dvakrát 11:8. Dvojice Rosenberg–Mrákava (spolu s náhradníkem Pelikánem) pak v československém finále nestačila na naše východní sousedy, kterým po velkém boji podlehla 11:7, 10:12 a 11:13. Ve trojicích Češi triumfovali po vítězství nad Slováky 10:12, 11:7 a 11:4.

Vít v singlu poprvé překonal Bobise

Vítovi vyšel ve finále singlu vstup do obou setů, v nichž získal rychle tříbodový náskok nad Rumunem Georgelem Bobisem. Podal koncentrovanější výkon než v pátečním vzájemném duelu ve skupině, který prohrál, a oplatil bývalému světovému šampionovi porážku ze souboje o titul na loňském mistrovství Evropy. 

Ondřej Vít svého finálového soupeře Bobise dosud nikdy nedokázal porazit, povedlo se to až ve finále domácího mistrovství světa. "Od roku 2008 s ním soupeřím a letos se mi povedlo ho poprvé porazit, a ještě při takovéhle akci a před tolika lidmi. No nádhera," radoval se po finále zlatý český nohejbalista.

K triumfu však Vítovi částečně pomohl i sám Bobis, který zejména v prvním setu poměrně hodně chyboval. "Na můj vkus předvedl až neskutečně moc chyb. To normálně nedělá. Nevím, jestli ho semlela atmosféra, nebo to, že hraje tři disciplíny a já jen dvě… Ale každopádně zaplať pánbůh za ty lidi, kteří mi pomohli," děkoval publiku Vít.

Ke zlatu nebylo daleko ani v souboji dvojic

Ve finálovém duelu dvojic Mrákava s Rosenberkem dovolili Slovensku v úvodním setu uhrát pouze sedm bodů, ale ve druhé sadě neproměnili mečbol. Slovákům se podařilo navzdory odstoupení zraněného Ladislava Stupáka stav otočit. V dramatické koncovce několikrát na bloku vynikl Radek Pelikán, jenž nahradil Mrákavu. Česká dvojice se ještě za nepříznivého stavu 8:10 vzchopila, odvrátila čtyři mečboly, ale Slovákům obhajobu titulu nepřekazila. 

"Je to vždycky o našich chybách, které uděláme na útoku nebo v mezihře. To se potvrdilo v mém případě. Ve druhém setu jsem párkrát špatně nahrál, pak tam přišel Radek (Pelikán) a strašně to zvednul. Už jsem klukům věřil, když měli matchball, ale bohužel. Neproměnili jsme a přes naše chyby nám zbyl stříbrný flek," glosoval zápas Mrákava.

Titul z trojic po 18 letech patří Česku

Ve finále trojic neproměnil český tým v úvodní sadě setbol a ztratil ji. K vítěznému obratu nasměroval domácí nohejbalisty Vanke precizní hrou na síti. Kromě často nechytatelných útoků i úspěšně blokoval. "Od druhého setu jsme pozměnili taktiku, která se ukázala jako účinná," uvedl Rosenberk, který ke zlatu přidal i stříbrnou medaili ve dvojicích.

Mistrovství světa v nohejbale v Brně:

Jednotlivci - finále: Vít (ČR) - Bobis (Rum.) 2:0 (8, 8), o 3. místo: Grandjean (Švýc.) - Sin Pek (Korea) 2:0 (7, 3).

Dvojice - finále: Slovensko (Stupák, Kilík, Brutovský) - ČR (Mrákava, Rosenberk, Pelikán) 2:1 (-7, 10, 11), o 3. místo: Švýcarsko - Rumunsko 2:0 (10, 9).

Trojice - finále: ČR (Vanke, Vít, Rosenberk, Pospíšil) - Slovensko (Brutovský, Černota, Hulín, Galus) 2:1 (-10, 7, 4), o 3. místo: Francie - Maďarsko 2:0 (8, 9). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články