Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Doteky jako nástroj trenérů i nebezpečí pro sportovce. O sexualitě ve sportu je třeba mluvit, shodují se psychologové

Sexualita ve sportu je velmi komplexním tématem, s nímž se sportovci i trenéři během svého působení setkávají téměř každý den. Organizátoři konference Sport a sexualita, která se uskutečnila na půdě Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, reagují na rostoucí potřebu sportovních svazů, trenérů i sportovců se touto problematikou zabývat a diskutovat o ní napříč celým sportovním prostředím. Hlavním cílem bylo seznámit účastníky s možnými riziky sexuality ve sportu a tím, jak je v interakci trenér–svěřenec důležitá komunikace a nastavení hranic. Hosty Sportovních zpráv byli garantka konference Dana Štěrbová a sportovní psycholog Petr Krol.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní psycholog o konferenci Sport a sexualita v trenérské praxi

"Můžeme si dovolit hovořit i o negativních tématech, které jsou se sportem spojené. Zasáhnout hlouběji oblasti, které mohou sportovce ohrožovat a svým způsobem narušovat i bezpečí celého tréninkového procesu. Jednou z nich je sexualita překračující hranice," uvádí psycholožka Štěrbová.

Letošní konference byla zaměřena na oblast doteků. Trenéři je mohou využívat jako nástroj k tomu, aby svěřence naučili správný pohyb nebo jej jistili. Stejné doteky však mohou mít i sexuální podtext, a právě tím mohou být nebezpečné. Ačkoliv se jedná jen o pouhý zlomek toho, čím se výzkum sexuality ve sportu zabývá, jsou doteky poměrně problematickou součástí jednotlivých sportovních odvětví, kterou ovšem nelze zcela eliminovat.  

"Nechceme doteky ze sportu vymýtit. Je však potřeba si vždy říct, jaký má daný dotek význam a smysl. Podstatné je to, aby všichni účastníci interakce věděli, že za fyzickým kontaktem nevězí něco, co není součástí daného sportu. Některé sporty jsou více kontaktní, některé méně a není možné si sport představit bez doteků. V ideálním případě by si měl svěřenec umět říct, co je pro něj přijatelné a co už je za hranou," říká sportovní psycholog Petr Krol.

Podle garantky konference, docentky Dany Štěrbové, ke kontaktu svěřence a trenéra navíc nedochází jen během tréninků. Vyskytnout se mohou i situace mimo přípravnou a tréninkovou fázi, které mohou být ještě rizikovější.

Pro mladé sportovce, kteří berou svého trenéra jako autoritu, pak může být nastavování hranic ještě komplikovanější, a právě proto jsou podobné konference velice důležité. Sportovci během nich totiž mohou najít zastání a naučit se, jak se v nepříjemných situacích ohradit.

"Musíme se o těchto věcech nadále bavit a určovat, co je bezpečné, v čem spočívá riziko a co je do dobré praxe nezbytné zahrnout," uvádí Krol.

Otevírání tohoto tématu je přínosem také pro trenéry, kteří se mohou naučit lépe identifikovat rizika spojená se sexualitou a následně s ní lépe pracovat.

"Zásadním úkolem debaty na téma sport a sexualita je to, aby se sportovci nebáli komunikovat svůj nesouhlas, ale hlavně také to, abychom vytvořili sportovní kulturu, v níž jsou trenéři a jejich doteky sportovcům bezpečné," dodává docentka Dana Štěrbová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články