Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Šarapovová měla na Australian Open pozitivní dopingový test

Moskva - Ruská tenistka Maria Šarapovová, vítězka pěti grandslamů a bývalá světová jednička, oznámila, že měla na lednovém Australian Open pozitivní test na doping. Dozvěděla se o tom před několika dny v dopise od mezinárodní tenisové federace (ITF). Léta užívala látku meldonium, která je však od letošního roku zakázaná.

Maria Šarapovová
zdroj: USA Today Sports autor: Jayne Kamin

Osmadvacetiletá Šarapovová v posledních letech bojovala s různými zdravotními problémy a právě od grandslamu v Melbourne na turnajích chyběla kvůli zraněné ruce. Aby byla zdravá, užívala meldonium, které přibylo na černou listinu začátkem tohoto roku a od té doby s ním mělo potíže už několik ruských sportovců.

"Posledních deset let jsem brala látku, která se prvního ledna stala nelegální. Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem se nepodívala na aktualizovaný seznam zakázaných látek," sdělila na mimořádné tiskové konferenci v Los Angeles. Přišla na ni v černém oblečení a v první větě sdělila, že byla pozitivně testována. "Hluboce se omlouvám všem fanouškům, které jsem zklamala," řekla.

Kariéru končit nehodlá. Právě odchod z tenisové scény jedné z nejzářivějších hvězd posledních let byl jednou ze spekulací, proč agent Šarapovové v neděli ohlásil na dnešek tiskovou konferenci se zásadním oznámením. "Ještě nevím, kdy se vrátím na kurty. Vše záleží na tom, jak dlouho se potáhne proces s mezinárodní tenisovou federací. Vím, že teď musím přijmout následky. Ale pevně doufám, že ještě dostanu další šanci tenis si zahrát," uvedla.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP

Meldonium podle svých slov užila poprvé v roce 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep, a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce. "A brala jsem ho stále, protože jsem díky němu byla zdravá," doplnila vítězka 35 turnajů na okruhu WTA a šampionka Turnaje mistryň z roku 2004.

Jaká sankce ji čeká, netuší. Podle ruských zdrojů může za užití meldonia následovat až čtyřletý zákaz činnosti. "Je to pro mě všechno nové, budu spolupracovat s ITF," slíbila. Analýzu vzorku B nebude požadovat, tenisová federace jí prozatím zastavila činnost od 12. března.

Na Australian Open vypadla rodačka ze Sibiře 26. ledna ve čtvrtfinále se Serenou Williamsovou, právě v ten den pozitivní vzorek odevzdala. Rozhodně s tenisem končit nehodlá. "Kdybych chtěla oznámit konec, nedělala bych to takovým způsobem - v hotelu v Los Angeles s ošklivým kobercem," pobavila publikum.

Tarpiščev doufá, že Šarapovová bude moci hrát na OH

Šéf ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev je přesvědčen, že dopingový nález kariéru Marie Šarapovové neukončí. Doufá, že cesta na letošní olympijské hry do Ria de Janeiro pro slavnou tenistku není uzavřená. V rozhovoru pro server Sport-Express konstatoval, že aféra ruský tenis nepoškodí.

Stejný názor má i Tarpiščevův zástupce a bývalý slavný tenista Jevgenij Kafelnikov. Pro Šarapovovou ale nenašel slova omluvy. "S takovou nálepkou bych žít nechtěl, nikdy jsem v takové situaci nebyl a jsem na to hrdý. Pokud něco takového připustila, musí nést sama následky," řekl Kafelnikov.

Ruské tenisové jedničky se naopak zastala Martina Navrátilová, držitelka osmnácti grandslamových titulů. "Doufám, že všechno dobře skončí, protože mi to připadá jako nezaviněná chyba," uvedla Navrátilová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články