Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mutko: Kvůli meldoniu můžeme čekat více dopingových šoků

Moskva - Letošní zákaz látky meldonium přinesl celou řadu dopingových kauz od Marie Šarapovové, která se přiznala k jejímu dlouhodobému užívání, přes ruské krasobruslaře a rychlobruslaře až po ukrajinské biatlonisty. A ruský ministr sportu Vitalij Mutko se obává, že další případy ještě přibudou.

Vitalij Mutko
zdroj: ČTK/AP autor: Sergey Ponomarev

"Bohužel si myslím, že pár pozitivních testů se ještě objeví. Vypadá to, že kvůli tomuto léku se musíme připravit na další šoky," komentoval Mutko pondělní oznámení bývalé světové jedničky a vítězky pěti tenisových grandslamů. Ve vzorku měla meldonium, zakázané od letošního roku.

Na nález této látky, zlepšující krevní oběh a práci srdečního svalu, doplatilo jen za poslední měsíc sedm sportovců a většina z nich je z Ruska. Šarapovová užívala meldonium deset let, jenže údajně nezaznamenala, že od ledna je zakázané. "Je to pro Mášu ostuda," řekl Mutko. "Je mi to líto a doufám, že ji ještě na kurtu uvidíme. Jsme připraveni jí pomoci," slíbil ministr.

Šarapovová odevzdala pozitivní test po čtvrtfinálové porážce na Australian Open na konci ledna. Podle Mutka nenese hlavní vinu sama hráčka a nejlépe placená sportovkyně na světě, ale celý její tým.

Už před půl rokem totiž ministerstvo informovalo všechny sportovní organizace, že meldonium bude zakázané. A ty měly informaci předat sportovcům. "Trenéři, lékaři, fyzioterapeuti a pracovníci svazu za to musejí nést zodpovědnost," upozornil Mutko.

Sama Šarapovová však vzala vinu na sebe - zpráva s aktualizovaným seznamem zakázaných látek jí prý přišla, ale ona ji neotevřela. A ministr zase přiznal, že meldonium bylo v ruském sportu hodně rozšířené.

Za doping už přitom pyká celá ruská atletika. Po odhalení rozsáhlého dopingového a korupčního skandálu ji IAAF na podzim vyloučila ze všech mezinárodních soutěží. Ruští atleti možná přijdou i o srpnové olympijské hry v Riu.

Je nám líto, video expirovalo.
Šarapovová přišla o sponzory, přiznání vyvolalo i pochyby
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články