Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Decsy bojovala o život po tragické nehodě, teď je zpátky a sní své hokejové i olympijské sny

České pozemní hokejistky si na mistrovství Evropy divize B v Praze zajistily účast v lednové olympijské kvalifikaci. Po vítězství nad Slovenkami 14:0 postoupily do semifinále z prvního místa ve skupině. Přímý přenos utkání s Walesem nabídne ČT sport Plus v pátek od 16:50. A je u toho i Veronika Decsy, což je malý zázrak. Před dvěma lety totiž bojovala o život po tragické nehodě na motorce, při které zemřel její otec.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Decsy se vrátila do reprezentace po tragické nehodě

Na dresu nosí číslo 66. Na památku roku narození tatínka, který společnou nehodu nepřežil. "I pro mamku s bráchou jsem si chtěla vzít tu šedesát šestku. Abych tátu měla u sebe," řekla Decsy.

Sama měla řadu zlomenin, včetně pánve, k tomu přetrhané všechny čtyři vazy v koleni. Strávila čtyři měsíce v nemocnici a rehabilitačním centru. Znovu se učila chodit, ale dokázala se vrátit. Nejenom k hokeji, ale i do reprezentace. A to i díky velké podpoře spoluhráček.

"Ani jsem si neříkala, že nutně chci hrát znova hokej, protože to bylo strašně daleko, to byla nepředstavitelná věc, ale nechtěla jsem z té komunity vypadnout," připustila.

Hokej se stal poutem, jistotou. "Bylo pro mě hrozně důležité chodit mezi lidi, které znám. Potřebovala jsem režim, potřebovala jsem docházet na tréninky. Bylo pro mě důležité mít něco, na čem můžu pracovat," vyprávěla.

Krok za krokem, cesta byla předlouhá. "Ze začátku jsem chodila o berlích, seděla na zemi, nic jsem vlastně nemohla dělat, protahovala jsem se. Nosila jsem pětikilové činky, protože jsem byla celá oslabená," popisovala Decsy složité začátky.

Touha reprezentovat v národním týmu zvítězila. "Není pro mě hezčí pocit než nastoupit na hřiště, slyšet hymnu a mít na sobě ten dres."

V pátek bude spolu s kamarádkami, které jí pomáhaly, hrát na turnaji v Praze semifinále ME divize B už s jistotou účasti v lednové kvalifikaci na Hry v Paříži.

"Už jen představa olympiády byla strašně vzdálená a najednou jsme vlastně krok od kvalifikace, takže to je hodně hnací síla na hřišti nechat všechno a v přípravě nechat všechno."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články