Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Uvolňování pokračuje. Sportovat bude smět až 100 lidí a bez roušek. Povoleny i soutěže

Po dalším uvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru bude moct od 11. května sportovat současně až 100 lidí a bude možné pořádat soutěže. Sportovci nebudou muset mít roušky. Šatny a sprchy zůstanou uzavřeny, povoleno bude používání toalet. Oznámila to Národní sportovní agentura (NSA) na svém webu.

Fotbal
zdroj: ČTK autor: Jakub Syrůček

Profesionální sportovci se vrátili k venkovnímu tréninku minulé pondělí a zatím se mohou připravovat jen v malých skupinách a za dodržení přísných hygienických opatření. Od tohoto pondělí mohly otevřít posilovny či fitness centra, rovněž při dodržování konkrétních podmínek, uzavřeny jsou například společné šatny.

Venku smí v současnosti trénovat pohromadě maximálně deset sportovců. Na vnitřních sportovištích může být najednou nejvýše osm osob, které musejí dodržovat dvoumetrové odstupy. Od 11. května budou platit stejné podmínky pro všechna sportoviště.

Od 11. května se také nově bude moci zapojit do tréninku celé fotbalové mužstvo společně a zřejmě se budou moci začít hrát i přípravná utkání. Za jakých podmínek, zatím není jasné.

"Přípravná utkání je možné aktuálně plánovat od 11. května, k bližší specifikaci přistoupíme později," uvedl generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly. Fotbalisté od pondělí mohli do přípravy zařadit i soubojová a kontaktní cvičení a počet zúčastněných hráčů v tréninkových skupinách se zvýšil z osmi na deset.

Nově odpadne povinnost mít při sportu zakrytý nos a ústa. Trenéři a další osoby na sportovišti budou muset mít roušku i nadále. Vzdálenost mezi sportovci a ostatními lidmi na sportovišti musí být minimálně dva metry. Po každém tréninku musí následovat dezinfekce sportovního vybavení.

Předseda NSA Milan Hnilička zdůraznil, že lidé by měli dbát na ochranu prarodičů. "Pokud se někdo pohybuje v okolí rizikových skupin, zvažte účast na sportovních akcích," uvedl Hnilička na dnešní tiskové konferenci.

Pandemie koronaviru zastavila v březnu veškeré sportovní dění. Většina soutěží byla ukončena, dohrát sezonu plánuje fotbalová liga. Její vedení se chystá spustit zápasy bez diváků 25. května. Atletická sezona odstartuje 1. června formou malých mítinků, které splní podmínky omezení počtu účastníků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes zmínil, že díky uvolnění vládních opatření by se brzy mohla rozběhnout i dostihová sezona.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články