Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Českému squashi vyrostla opora. Nejprve jsem myslela, že v žebříčku udělali chybu, říká Serme

Český squash nepatří na mezinárodní scéně do špičky. To se ale může změnit. Anna Serme se dostává na vrcholné turnaje a nově se v žebříčkovém pořadí dostala už na 38. místo. Své umění předvede domácím příznivcům na víkendovém MČR. Přímý přenos sledujte v neděli od 13:55 na webu ctsport.cz.

Anna Serme
zdroj: Twitter.com/annaserme

"Nemůžu tomu moc uvěřit," reagovala třicetiletá Serme na své postavení ve světovém žebříčku. "Když jsem viděla posun, tak jsem to nejdřív nikde nesdílela, protože jsem si myslela, že tam byla chyba. Když se to neměnilo, tak jsem to přijala. Je fakt, že v tom hraje roli i pandemická situace, některé hráčky nemohly vyjet na turnaje. Přesto z toho mám radost. Opravdu si to užívám," líčila s úsměvem.

Do Česka nyní přijela na domácí šampionát. Před ním hrála akci kategorie Platinum v Chicagu a poté ji čeká turnaj v Egyptě a slavný British Open. "Je neuvěřitelné, že hraju takové turnaje. Zezačátku jsem si říkala, co na nich dělám. Na prvních Platinum turnajích jsem byla docela blízko postupu do druhého kola a prohrála jsem dva tři možná i proto, že jsem si říkala, že tam nepatřím. Tři čtyři turnaje mi trvalo, než jsem si zvykla a uvědomila si, že je to v pohodě, že se na mě nikdo nedívá blbě. Zasloužím si to," uvědomila si.

Jako první Češka se loni dostala do druhého kola US Open a začala pracovat na tom, aby se předním hráčkám vyrovnala. "Zápasy s nimi mi nastavují zrcadlo a ukazují. 'Hele, tak na tohle se ještě zaměř, tohle se nauč'," řekla. Potřebuje se tak ještě víc mezi elitou rozehrát a nabrat zápasovou kondici. "Musím být schopná hrát výměnu dvě minuty a mě zatím jedna taková výměna stojí strašně sil. Na to si zvyknu, jen když se s těma holkama setkávám," uvedla.

Vítězové Daniel Mekbib a Anna Sermeová
zdroj: Český squash autor: Irena Vanišová

Na nejvyšší pozici Češky v žebříčku?

Pokud se jí bude dařit dál, brzy se může stát nejvýše postavenou českou squashistkou ve světovém žebříčku. Primát zatím drží Lucie Fialová, která byla na 34. místě. "To by bylo hezký," podotkla s úsměvem Serme. Už současný stav ale považuje za velký průlom. "Moje soupeřky začínaly v pěti letech a vedli je bývalí profesionální hráči. Já začínala v deseti a trénovali mě samoukové, co se to učili u videokazet. Je neuvěřitelný úspěch, kam až jsem se dostala," pronesla Serme.

Možná proto má bývalá studentka pařížské Sorbonny, která má za manžela francouzského squashistu Lucase Sermeho, zdánlivě malé cíle. Chce projít na velkých akcích do 2. kola. "Pro mě je to velký cíl. S tradicí squashe v Česku je to úžasné. My Češi jsme úspěšní v mnoha sportech, že tohle nám nestačí. Nechci ale podlehnout tlaku, musím být trpělivá," podotkla.

K jejím přednostem patří především dobrý pohyb. "Soupeřky nemají rády, že tak moc běhám. Ale trošku jsem pořád netrpělivá, mohla bych pohybu využít ještě víc. Hodně jsem ve Francii zapracovala na obraně, moje obranná hra se posunula a to mi taky pomáhá," řekla. Občas trénuje vytrvalost ve výměnách s manželem a v Česku spolupracuje s koučem Petrem Steinerem z klubu Modrý svět v pražských Letňanech. "Jinak si to teď vedu sama," uvedla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články