Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

BLOG: Fair-play podle MOV. Ruští sportovci hurá na Hry do Paříže

Bafuňáři všech zemí, spojte se. Tak nějak působí vyjádření Mezinárodního olympijského výboru, který rozhodl, že za splnění určitých podmínek mohou příští rok na olympijské hry do Paříže sportovci Ruska a Běloruska. A to i přesto, že Rusko s běloruskou podporou dál bez skrupulí válčí na Ukrajině a tváří se a chová jako bolševik v nejlepších letech studené války.

Fanoušci Ruska
zdroj: Reuters autor: Leonardo Fernandez Viloria

Jsem rád, že Český olympijský výbor vydal prohlášení, že s tím nesouhlasí. Zvlášť když se MOV odvolává na zástupce mezinárodních federací a národních olympijských výborů, kteří na návrat Rusů a Bělorusů na olympiádu tlačili.

Jsou tu sice podmínky, které ti sportovci pro účast na Hrách musí splnit – budou startovat pod neutrální vlajkou, bez státní hymny a státních symbolů, nesmějí mít vazby na vojenské a policejní složky a aktivně podporovat válku na Ukrajině. Na OH nesmějí ani týmy těchto zemí.

To je nejspíš dost pro funkcionáře, kteří dobře najedení a napití hlasují v teple na olympijském sumitu v Lausanne. Možná mají pocit, že dělají dobře, protože ti sportovci za to přece nemůžou. Vždyť oni jen sportují.

Jenže když budou sportovat i v Paříži a třeba úspěšně, budou i pod neutrální vlajkou reprezentovat své země. A to si pište, že každý úspěch bude u nich doma předkládán jako triumf národa, který okolní svět nespravedlivě opomíjí, zatímco jemu je to fuk a stejně všem ukáže, jací jsou tam kabrňáci.

Už vidím nadutý výraz judisty a podmořského lovce amfor z Kremlu, jak vyznamenává po olympiádě úspěšné (ne)reprezentanty.

Krom toho to uráží lidi, kteří brání svou zem, jíž se snaží ruští vládcové získat bez ohledu na počet obětí.

Nedivil bych se, kdyby kvůli tomu Hry v Paříži Ukrajinci bojkotovali. A to by znamenalo, že tam nebudou ti, kteří už vůbec za nic nemohou, ani za to podivné rozhodnutí MOV. V jejich případě by mi to rozhodnutí přišlo o to bolestivější, čím logičtější by bylo. Už proto, že mezi tisíci padlých v téhle nesmyslné válce jsou i sportovci.

Kromě sportovních ambicí by měl mít sportovec i svědomí. A to by se měl nejspíš stydět (ne)reprezentovat takovou vládu na sportovním svátku, kde se má soupeřit fair-play. A když už by tam chtěl být, měl by jasně říct, že s válkou nesouhlasí.

Vím, že v těchhle zemích, kde platí jediná pravda, a to je ta, kterou určí vedení, je těžké jít proti proudu. Ale buď se bude svět přizpůsobovat Kremlu, nebo se Kreml bude dál tvářit jako buran před Národním muzeem a dál si bude dělat, co chce.

A co chce? Nic moc, jen stále víc a víc moci a vlivu. To už se projevilo na uražené reakci ruského ministra sportu Olega Matycina, který označil stanovené podmínky za diskriminační. Prý odporují sportovním principům a poškozují samotné olympijské hry, a ne ruský sport.

K tomu už, myslím, není co dodat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články