Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na OH i na MS opět může startovat jen deset “čistých“ ruských atletů

Deset atletů a dost. Jen tolik ruských atletů s čistým dopingovým rejstříkem se statusem neutrálních sportovců může na olympijské hry i světový šampionát. Světová atletika po roce obnovila toto nařízení.

Světová atletika (WA) přerušila proces udělování neutrálního statusu vybraným ruským atletům loni kvůli snaze ruských funkcionářů ututlat porušení dopingových pravidel výškaře Danila Lysenka. Ruští atleti tak mimo jiné přišli o start na nedávném halovém mistrovství Evropy v Toruni. Ruská atletická federace jako celek je kvůli státem řízenému dopingu suspendována už od listopadu roku 2015.

"Ruští atleti, kteří splní specifická kritéria, budou moci znovu závodit jako neutrální na mezinárodních akcích," řekl po dnešním jednání rady WA šéf její komise pro Rusko Rune Andersen.

Díky tomu tak budou moci sportovci jako trojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová či bývalý mistr světa v běhu na 110 m překážek Sergej Šubenkov startovat na mítincích Diamantové ligy a olympijských hrách v Tokiu.

Rozhodnutí přichází dva týdny poté, co WA schválila plán Ruské atletické federace na antidopingovou reformu. Obsahuje výrazné navýšení dopingových kontrol se zaměřením na dlouhodobě problémové oblasti a také větší podporu svědků v boji proti užívání zakázaných látek.

Všichni ruští sportovci nebudou na OH v Tokiu startovat pod ruskou vlajkou a v případě vítězství neuslyší státní hymnu kvůli dvouleté distanci Ruska od Světové antidopingové agentury za opakovaná dopingová provinění.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články