Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vadlejch i Veselý postupují do finále. McLaughlinová napodobila Warholma

Po neúspěchu českých oštěpařek napravili jejich mužští kolegové dojem. V kvalifikaci si postup do finále zajistili Jakub Vadlejch (84,93 m) i Vítězslav Veselý (83,04 m). Začala soutěž desetibojařů s Adamem Sebastianem Helceletem (po třech disciplínách 16.) a Jiřím Sýkorou (21.). Finále na dlouhých překážkách vyhrála po překonání vlastního světového rekordu Sydney McLaughlinová (51,46). 

Vítězslav Veselý
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Veselý i Vadlejch předvedli své letošní maximum a zopakují si finále z Ria. Vadlejch posledním pokusem hodil 84,93 metru, což byl čtvrtý nejlepší výkon v kvalifikaci. Veselý sice limit nesplnil, ale 83,04 metru ho zařadilo na osmé místo. 

Vadlejch poslal oštěp dvakrát pod hranici 80 metrů a byl na pokraji vyřazení. Třetí pokus mu však vyšel dokonale. Hodil o víc než dva a půl metru dál než na Zlaté tretře. Přitom nic velkého neměnil. "Udělal jsem skoro to samé, jenom o trošičku líp. Opravdu k tomu nejde říct nic. Nastavení těla, hlavy bylo úplně stejné jako první dva hody, ale chyběl nějaký milimetr, malé počkání levé ruky. Jsou to opravdu milimetry, mikrometry a udělá to v tomhle případě šest metrů," řekl.

Veselý bude ve finále už počtvrté. Probojoval se tam už při premiéře v Pekingu v roce 2008 a o čtyři roky později získal v Londýně bronz, který mu ale byl přidělen až dodatečně po diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji za doping. V Tokiu se Veselému dařilo už v tréninku. "Určitě vám to dá klid, když víte, že máte něco v kapse a můžete to vytáhnout," pochvaloval si. Věřil v postup. "Jsem spokojený. Hlavně ta kvalifikace, to vždycky člověk nikdy neví, co se uděje. A vyšlo to," řekl.

Až třetím pokusem si finále zajistil největší favorit Němec Johannes Vetter, suverén dvou posledních sezon, který jako jediný hází pravidelně přes 90 metrů. První dva hody se mu vůbec nepovedly, při třetím ale poslal oštěp do vzdálenosti 85,64. Nejdál hodil Ind Níradž Čopra  86,65 m. Mezi vyřazenými jsou stříbrný Keňan Yulius Yego i bronzový Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga. Vypadl i poslední mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Desetibojaři ve druhé a třetí desítce

Úvodní stovku zaběhl Helcelet za 11,06 sekundy, což je jeho letošní maximum. Jiří Sýkora si zapsal čas 11,18. Mezi třiadvaceti desetibojaři jim patřilo 18. a 20. místo. Daleko nejrychlejší byl Warner, čas 10,12 byl o dvě setiny lepší než při jeho desetiboji v Götzisu, kde zůstal jen pět bodů pod magickou hranicí.

V dálkařském sektoru oba Češi zaostali za svými možnostmi - Helcelet skočil 716 a Sýkora 703 centimetrů. Zato Warner, který má bronz z Ria de Jaineiro, pokračoval ve skvělém tažení i ve druhé disciplíně a 824 centimetrů by mu mezi dálkařskými specialisty vyneslo bronzovou medaili.

Ve vrhu koulí se Helcelet za výkon 14,99 m posunul o dvě příčky výš. Sýkora si nepolepšil. Warner ve své slabší disciplíně poslal kouli do vzdálenosti 14,80, to je skoro o půl metru dál než v Götzisu.

Světový rekordman Francouz Kévin Mayer je zatím čtvrtý se ztrátou 304 bodů. V kouli ztratil proti svému osobnímu rekordu víc než dva metry. Belgičan Thomas van der Plaetsen, mistr Evropy z roku 2016, se při dálce zranil a soutěž pro něj skončila.

Je nám líto, video expirovalo.
Senzační výkon Sydney McLaughlinové na 400 m překážek

Po Warholmovi překonala rekord i McLaughlinová

Američanka Sydney McLaughlinová vyhrála olympijské finále v běhu na 400 metrů překážek ve světovém rekordu 51,46 sekundy. Na trůnu vystřídala svou krajanku Dalilah Muhammadovou, která doběhla druhá. Bronz získala Femke Bolová z Nizozemska v evropském rekordu 52,03.

Den po fantastickém rekordu Nora Karstena Warholma se měnily tabulky i ve stejné disciplíně žen. McLaughlinová ze svého letošního rekordu z americké kvalifikace ubrala dalších 44 setin. Mistryně světa Muhammadová, jejíž sezonu poznamenalo koronavirové onemocnění, zaběhla čas 51,58, také hluboko pod hranicí dosavadního světového maxima.

"Viděla jsem Dalilah před sebou a řekla jsem si: Běž svůj běh. Je to o důvěře v trénink i v trenéra. Zatím jsem ještě nedostala do hlavy, že je to světový rekord. Oslava přijde později," řekl vítězka.

Bolová zaznamenala letos obrovské zlepšení. Do sezony vstupovala s časem o více než půldruhé sekundy horším než její dnešní výsledek. Osmnáct let starý evropský rekord Rusky Julie Pečonkinové vylepšila o 31 setin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články