Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Srbky jsou po drtivém závěru v semifinále Her, zaskočí i Američanky?

Dvanáctibodová šňůra v úvodu poslední části rozhodla. Srbské basketbalistky jsou díky ní opět v semifinále olympijského turnaje a mohou navázat na bronzový úspěch z Her v Riu de Janeiro. Ve čtvrtfinále porazily Číňanky 77:70. Soupeřkami úřadujících mistryň Evropy budou obhájkyně zlata z USA, které deklasovaly Australanky 79:55. Historický úspěch si připsalo domácí Japonsko, které vyřadilo po dramatické koncovce Belgii 86:85 a při první účasti v semifinále OH se utká s Francií. Hráčky "les bleus" předčily obhájkyně stříbra ze Španělska 67:64.

Utkání Srbsko – Čína
zdroj: AP autor: Eric Gay

Američanky vyhrály v Tokiu i čtvrtý zápas a celkem drží na olympijských turnajích sérii 53 triumfů za sebou. Svěřenkyně trenérky Dawn Staleyové rozhodly o svém postupu už v první půli, kdy vybudovaly takřka dvacetibodový náskok. Ten pak navyšovaly i po přestávce. Přestože závěrečnou čtvrtinu prohrály o pět bodů, i tak si s rozdílem o 24 bodů připsaly nejvyšší výhru na turnaji.

"Šly jsme do zápasu absolutně soustředěné a s jasným záměrem. Tohle jsou přesně ty zápasy, na kterých záleží nejvíce a je třeba je brát vždy vážně. Myslím, že pomalu nacházíme svou herní DNA, což je dobré," řekla americká basketbalistka Diana Taurasiová.

V boji o sedmé finále za sebou je čekají aktuální mistryně Evropy ze Srbska. "Všechny, které jsme hrály na druhé straně oceánu, jsme měly v týmu vždy nějakou Srbku. Jsou s míčem velmi šikovné a vědí, jak se hraje dobrý basketbal. Hrála jsem už s mnoha Srbkami a vím, že když jdou na hřiště, umí to rozjet a bavit se tím. Takže to nebude snadné," uvedla legendární Sue Birdová, která cílí na páté olympijské zlato.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělky basketbalové stříbro z Ria neobhájí, nestačily na Francii

Australanky, jež do play-off prošly po nezdarech s Belgií a Čínou až ze třetí příčky v základní skupině, opouští turnaj s bilancí jedné výhry a tří porážek.

Srbské mistryně Evropy mohou v Tokiu stále navázat na bronzový úspěch z Ria de Janeiro. Čínu porazily po drtivém finiši 77:70 díky dvanáctibodové šňůře v úvodu poslední čtvrtiny. Jejich hrdinkou byla Ana Dabovičová, jež v poslední desetiminutovce vstřelila devět bodů včetně trojky z velké dálky.

Číňanky prošly bez porážky na olympijském turnaji v Saitamě základní skupinou a nad Srbskem vedly dnes po třech čtvrtinách o devět bodů (58:49). Jenže pak se dopustily několika chyb a jen sledovaly, jak soupeřky otáčejí skóre. Dabovičová se na postupu podílela celkem 13 body, Jelena Brooksová 18 a Sonja Vasičová šestnácti body a deseti doskoky.

V semifinále jsou překvapivě domácí Japonky, které vyřadily aktuální bronzové medailistky z ME Belgičanky 86:85. Postupovou tříbodovou trefu vyslala 16 vteřin před koncem Saki Hajašiová, Rui Mačidová zaznamenala double double za 10 bodů a 14 asistencí.

Belgičankám nepomohlo ani 25 bodů a 11 doskoků Emmy Meessemanové. Její spoluhráčka a se 24 body druhá nejlepší střelkyně zápasu Kim Mestdaghová při závěrečném útoku koš netrefila a Japonky mohly slavit historicky první postup do semifinále OH. Nejlépe dosud skončily pod pěti kruhy páté v roce 1976.

Domácí hráčky pak narazí na Francii, která zdolala v těsné bitvě úřadující stříbrné medailistky ze Španělska 67:64. Nejlepší střelkyní byla rozehrávačka Marine Johannesová, jež zaznamenala 18 bodů. Francouzky budou chtít v boji o finále vrátit Japonkám porážku ze základní části, kde s nimi prohrály 70:74.

Basketbal:

Ženy - čtvrtfinále:

Srbsko - Čína 77:70 (16:14, 35:33, 49:58), Austrálie - USA 55:79 (12:26, 27:48, 39:68), Japonsko - Belgie 86:85 (19:16, 41:42, 61:68), Španělsko - Francie 64:67 (16:21, 30:36, 48:55).

Program semifinále:

Pátek 6. srpna:

06:40 USA - Srbsko,

13:00 Francie - Japonsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články