Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

První krok k treblu ve stylu Zátopka. Sen Hassanové málem zničil pád, zlato jí zajistila káva

V Tokiu se chce tučným písmem zapsat do historie. Vyhrát závod na patnáct set, pět a deset tisíc metrů na jedné olympiádě? To se ještě nikomu v historii Her nepovedlo. Sifan Hassanová by ale ráda byla první. "Nejde mi ale o medaile, mám holt ráda bláznivé věci," řekla Nizozemka. A úvodní kroky zvládla skvěle. Zlato z pětky má i přes krizi už na krku, v patnáctistovce postoupila i přes pád v posledním kole.

Sifan Hassanová z Nizozemska slaví výhru v olympijském závodě na 5 km
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Jeho počin už téměř s jistotou nikdo nikdy nepřekoná. To, co předvedl Emil Zátopek na olympijských hrách v roce 1952, budí respekt a obdiv dodnes. Vyhrát závod na pět i deset tisíc metrů a k tomu navíc ovládnout i maraton je výkon, který českého vytrvalce řadí mezi největší legendy atletické i obecně sportovní historie.

A právě ve stopách rodáka z Kopřivnice se tak trochu rozhodla jít v Tokiu Sifan Hassanová. I ona má plán, který v historii nemá obdoby. I ona chce na jedněch Hrách ovládnout pětku i desítku. Na rozdíl od krále vytrvalců ale místo maratonu zvolila jako třetí disciplínu patnáctistovku.

To ovšem nikterak nesnižuje výjimečnost možného počinu, ke kterému ale ještě vede cesta dlouhá.

A hlavně extrémně trnitá a náročná. Aby to osmadvacetileté Nizozemce klaplo, musí v osmi dnech absolvovat hned šest startů.

Jen během pondělí to byly dva.

Sama ale říká, že extrémní výzvy z ní dostávají to nejlepší. A taky tedy prohry. Právě porážka byla i důvodem, proč se do boje o treble pustila. Prvotní cíl byl jen závod na pět a deset kilometrů. Jenže pak jí předčila Faith Kipyegonová a ďábelský plán spatřil světlo světa.

"Porážky mě prostě ženou kupředu víc než vítězství. Když prohraji, můžu potom přelézat hory," řekla s tím, že její plán je bláznivý. Ale i ona je bláznivá.

Bez kávy na pětku nelez

První velký krok k jeho splnění rodačka z etiopského Adamu už zvládla. Stala se královnou závodu na pět tisíc metrů, kde v závěru naplno ukázala svoji výjimečnost a fantastickým finišem si doběhla pro zlato.

"Přitom já šla do závodu strašně unavená a chtěla jsem ho hlavně dokončit. Myslela jsem, že nemám žádnou šanci na zlato ani na medaili. Chvíli jsem i přemýšlela, že se zaměřím na desítku a patnáctistovku a toto prostě jen doběhnu. Ale zachránila mě káva. Bez ní bych nikdy zlato nezískala," přiznala po závodě.

Co stálo za únavou běžecké hvězdy? Ano, věty výše už trochu napověděly. Jenže rozběh na 1500 metrů by z ní až tolik sil za normálních okolností nevysál. Problémem však byla překážka. Lidská překážka.

Lidská překážka jako rozbuška k famóznímu kolu

Hassanová, která už se na mistrovství světa v roce 2019 blýskla historickým výkonem, když jako první získala zlato právě z patnáctistovky a desítky, nabíhala do posledního kola v závěru balíku. Šetřila síly a chystala se na drtivý útok, kterým si zajistí poklidný postup.

Ještě za zvuku zvonu avizujícího závěrečný okruh jí ale pod nohy spadla soupeřka a hvězdná Nizozemka šla k zemi s ní.

Hlavní pole se okamžitě vzdálilo na dobrých dvacet třicet metrů. "Zvažovala jsem, že zůstanu na zemi a díky stížnosti půjdu do semifinále. Pak jsem si ale řekla, že toho nechci později litovat. A nechtěla jsem, aby si lidé říkali, že to bylo jen kvůli odpočinku navíc," popsala moment.

Je nám líto, video expirovalo.
Osobní maxima Mäki a Mezuliáníkové s ohlasy

Hassanová okamžitě vyskočila a pustila se do velké stíhací jízdy. Jedna soupeřka, druhá soupeřka. Nizozemka nasadila takové tempo, že brzy doběhla balík a fantastickým finišem nakonec i rozběh vyhrála.

Ukázka skvělé formy, za kterou ale málem večer zaplatila. Jenže pak se ukázalo, co dokážou skvělé nohy s fyzičkou. A taky to slavné kafe. "Byl to boží plán. Ve sportu to občas nejde, jak bychom si přáli," řekla po zisku své první olympijské zlaté medaile České televizi. 

Při podobně skvělých výkonech Hassanové tu a tam někdo připomene její minulost, resp. spolupráci s Albertem Salazarem mezi roky 2016 až 2019. Kouč, jenž vedl elitní vytrvalce včetně Mo Faraha, dostal trest za doping a také za nevhodné chování sexuální a psychické povahy. Sama Nizozemka ale jakékoliv spekulace o možném dopingu vždy tvrdě odmítla a její testy nikdy žádnou nekalost neprokázaly.

Sifan Hassanová z Nizozemska slaví výhru v olympijském závodě na 5 km
zdroj: REUTERS autor: Dylan Martinez

Pro Hassanovou ale hlavní téma současnosti musí být víc než odmítání podobných spekulací regenerace. Další start je totiž blízko. Hodně blízko. Už ve středu ji čeká semifinále patnáctistovky a pak už to půjde rychle. V pátek start a sobota start. Žádná procházka růžovou zahradou.

Jak na patnáctistovce, tak i desítce bude velkou favoritkou na zlato. Zejména na deseti kilometrech je velmi očekávaný souboj s Etiopankou Letesenbet Gideyovou, se kterou se v posledních měsících díky fantastickým běhům přetahují o světový rekord.

To vše slibuje fantastickou podívnou pro atletické fanoušky. Pro Hassanovou to naopak slibuje období fyzického utrpení, na jehož konci ale může být zápis do historie. Pořádně tučný. "Po tom, co se stalo na patnáctistovce, ale příliš nechci mluvit o motivaci do dalších startů. Teď jsem šťastná a uvidíme, co se stane," dodala.

Zdroj
ČT sport, Guardian, www.letsrun.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články