Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sport i životní styl. Skateboarding se řítí do Tokia, čeká ho velká premiéra na OH

Na blížících se olympijských hrách si svou premiéru pod pěti kruhy odbude skateboarding. Stane se tak ovšem bez českých zástupců, ani jeden se totiž neprobojoval do výběru nejlepších, kteří budou tuto disciplínu představovat světu. Dostat ji do Tokia ale nebylo vůbec snadné. Finále disciplíny street na OH sledujte 25. července v 19:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

zdroj: Facebook Maxim Habanec

"Není to jednoduché, dostat nový sport na olympijské hry. Musí prokázat před plénem, že má tu úroveň, že se tam mohl dostat," zdůrazňuje redaktor ČT sport Jakub Bažant.

Skateboardista a trenér Vojtěch Všetička upozorňuje na dvě zásadní postavy, které v cestě skateboardingu na Hry hrály výraznou roli.

"Gary Ream už byl v devadesátých letech u toho, když se skateboard dostal na X-games. Pak podnikl svůj výlet do Lausanne do sídla Mezinárodního olympijského výboru, kde se pídil po tom, co by všechno musel zařídit, aby na olympiádu skateboarding dostal."

Musela se tak nejprve založit Mezinárodní skateboardingová federace i dostatečný počet národních federací.

"Taky před ním stála i překážka, která stála i před surfingem nebo lezením. Aby mohl přijít nový sport na olympiádu, nějaký stávající musí být odebrán, a to bylo dosti neprůstřelné," dodává Všetička. Právě ze surfingu původně skateboarding vznikl.

Příchod Thomase Bacha do čela MOV ale cestu na OH otevřel. "To je druhá zásadní postava. V roce 2014 podepsal agendu 2020, což je soubor změn a jedna z těch hlavních je, že už nemusí být odebrán sport, aby mohl být nový přidán," říká Všetička.

V Riu 2016 tak bylo odhlasováno přidání nového sportu, který je pro miliony lidí po celém světě hlavně zábavou a životním stylem.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

O šanci startovat v Tokiu přišli začátkem června Maxim Habanec a Martin Pek. Oba na mistrovství světa v Římě nepostoupili do semifinále.

"Ještě před posledním kvalifikačním závodem měl Maxim hodně blízko k tomu, aby se tam dostal. Měl perfektní jízdu, která se mu v tréninku dařila. Podle jeho slov ale zahrály roli nervy. Nakonec se to v závodě nepovedlo a bohužel se tam nedostal," říká Všetička.

Bažant bude na obrazovkách České televize komentátorem disciplíny. "Nejlepší bylo se dívat na záznamy, a že jich je hodně. A nejlépe na záznamy z mistrovství světa v Římě, kde poprvé vyhrál Japonec. Ti jsou v tom naprosto skvělí. I Brazilci a Američani," přibližuje.

Skateboarding se podle něj za poslední tři dekády proměnil výrazně. "V roce 1988 jsem komentoval vůbec první přímý přenos ve skateboardingu u nás ještě za tuhé totality v Parku Julia Fučíka. Bylo to velké - 200 skateboardistů. A bylo neuvěřitelné, že se něco takového povedlo."

Skateboarding na olympijských hrách

20 žen, 20 mužů, max. tři jezdci a tři jezdkyně z jedné země, disciplíny park a street

Street - dvě jízdy, každá trvá 45 vteřin, osm finalistů, každý má pět triků, hodnotí se obtížnost triku, provedení, plynulost, využití skateparku

Park - sestava vypuštěných bazénů, kde se nejezdí jednotlivé triky, ale 45vteřinové jízdy. Skateboardisté vylétávají vysoko nad hranu bazénů. Neodráží se, pouze využívají terén a povrch bazénů k nabrání rychlosti

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články