Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Snad budu víc v klidu, přeje si před olympiádou Tomeček. Střelecky prý vyzrál

Olympijský debut zažil už v Londýně, nyní se třicetiletý sportovní střelec Jakub Tomeček na Hry vrací. V roce 2012 byl devatenáctý, nyní si myslí na lepší výsledek. Do karet by mu měla hrát větší rozvaha a vyzrálost, pro střelce tak důležité kvality.

Jakub Tomeček
zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK autor: Lebeda Pavel

"Už se těším. Bylo to dlouhé čekání, dlouhá příprava, kdy člověk bojuje s tím, že výkonnost kolísá nahoru dolů. Nejde dva roky udržet stabilní výkonnost. Ideálně už abych vystupoval v Japonsku z letadla," řekl Tomeček před odletem do dějiště olympijských her.

Rodák z Kyjova startoval v roce 2012 v Londýně a už tak ví, co jej pod pěti kruhy čeká. "Pamatuji si, že v Londýně jsem vystoupil z letadla a od toho momentu jsem byl nervózní a v podstatě jsem byl nervózní ještě týden po olympiádě. Doufám, že to se tentokráte změní. Přece jen už mám nějaký rok navíc, zestárnul jsem a myslím si, že tentokráte si to jedu hlavně užít, i když šéf nemá rád, když to někdo používá," pousmál se Tomeček. "Jedu na kvalitní závod, na kterém chci ukázat, na co jsme trénovali," řekl.

Do Japonska jede v odlišné situaci. Vedle toho, že zestárl, se i oženil a s manželkou čekají potomka. "A jak jsem se za tu dobu změnil střelecky? Myslím si, že jsem vyzrál. Říká se, že s roky přichází zkušenosti a klid, což je pro střelce strašně důležité. Člověk si některé věci nepřipouští, na druhou stranu nad některými se dokáže zamyslet. Trošku lépe to funguje. Není to ještě stoprocentní, nějaký rok ještě potřebuji, ale je to lepší," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Skeetaři či beachvolejbalisté odletěli do Tokia

Přesun olympiády o rok jej ale mrzí, loni totiž ovládl dva Světové poháry a v únoru v Kataru vyrovnal ve finále světový rekord, když sestřelil všech 60 terčů. "Loni jsem měl asi životní fazónu, vše fungovalo a byla to pecka. Pak přišel zvrat, kdy se olympiáda zrušila-posunula a přišla mentální rána. Člověk přemýšlel, co vlastně bude, jak trénovat. Nějakou dobu se vůbec trénovat nedalo, takže bylo náročné se s tím vyrovnat. Výkonnost šla dolů," přiznal Tomeček.

V individuálních závodech to nebylo ono. "V individuálech byl vždy nějaký zkrat. Přišlo mi, že jak se svět vrátil do normálu a začalo se závodit, tak jsme se učili po dlouhé pauze závodit znovu. Vždy, když to nedopadlo, jak jsem chtěl a chyběly tam jeden dva terčíky, tak jsem se více vybičoval a zamakali jsme v týmu nebo mixu," přiznal.

Závody na olympiádě v Tokiu se budou konat bez přítomnosti diváků. což ale sportovním střelcům nevadí. "Pro sportovní výkon je to jednoznačně lepší. Ne pro zážitek, atmosféru a podstatu olympiády. Pro střelecký výkon je to lepší. Můžeme se více soustředit, nebudou nám tleskat, když si zavoláme na terč," řekl Tomeček.

Sportovní střelci rádi závodí na střelnicích, které znají. Tomeček není výjimkou. V Tokiu sice ještě nebyl, za problém to ale nepovažuje. "Víme, s čím budeme pracovat. Víme, jaké budou vrhačky, jaké terče. Neměli jsme možnost si tam zatrénovat, ale jedeme tam osm dní dopředu a šest dnů budeme moct trénovat, což je pro nás velký nadstandard. Já už teď vím, že to nevyužiji a dám si jeden nebo dva dny volna. Myslím si, že budeme mít dostatek času si střelnici načíst," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články