Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Skifař Fleissner skončil na svých prvních Hrách šestnáctý, senzačně vyhrál Řek Ntuskos

Skifař Jan Fleissner obsadil ve finále C čtvrté místo a při své olympijské premiéře skončil celkově šestnáctý. Překvapivým zlatým medailistou se stal v této disciplíně Řek Stefanos Ntuskos. Stříbro získal Kjetil Borch z Norska a bronz Chorvat Damir Martin. Triumf oslavila Emma Twiggová z Nového Zélandu, která ve finále v Tokiu zajela nejrychlejší olympijský čas. Veslařská regata vyvrcholila závody osmiveslic. Favorizované Němce předčili Novozélanďané. Mezi ženami byla nejrychlejší posádka Kanady.

Čtyřiadvacetiletý Ntuskos byl před pěti lety na olympiádě v Riu členem řecké čtyřky bez kormidelníka lehkých vah, která skončila šestá. Poté přešel do kategorie "těžkých" vah a v roce 2019 se začal věnovat skifu. Účast v Tokiu si zajistil až v letošní dodatečné kvalifikaci a nyní si připsal největší úspěch kariéry.

Ve finále, do kterého překvapivě nepostoupil úřadující mistr světa Oliver Zeidler z Německa, byl Ntuskos zpočátku čtvrtý, ale ještě před polovinou tratě se posunul do čela a na prvním místě se udržel až do cíle.

"Cítím se skvěle. Velmi, velmi dobře. Nemám slov. Jsem šťastný," usmíval se Ntuskos, který získal pro Řecko první zlatou veslařskou medaili pod pěti kruhy v historii. "Jsem na sebe hrdý. Hodně to znamená. Získat zlatou olympijskou medaili je velmi obtížné," podotkl.

Třiadvacetiletý Fleissner se na olympiádě představil jako náhrada za zdravotně indisponovaného Ondřeje Synka a ve své poslední jízdě až do poloviny tratě finále C uzavíral startovní pole. Poté předstihl Álvara Torrese z Peru a Daru Alizadeha z Bermud, za třetím Quentinem Antognellim z Monaka ale o sekundu zaostal. Boj o 13. pozici zvládl nejlépe Jordan Parry z Nového Zélandu, za kterým český reprezentant zaostal o 7,38 sekundy.

Mezi skifařkami si pro zlato dojela čtyřiatřicetiletá Emma Twiggová z Nového Zélandu, která se při čtvrtém olympijském startu dočkala premiérové medaile. V Londýně a Riu byla čtvrtá. Kvůli zklamání z minulých her krátce po závodě oznámila, že s veslováním končí, ale po dvou letech se k němu vrátila. Stříbro získala Ruska Hanna Prachacenová, která si start v Tokiu zajistila stejně jako Ntuskos až v dodatečné kvalifikaci. Za letošní evropskou šampionkou doveslovala třetí Magdalena Lobnigová z Rakouska.

Závod osmiveslic trochu nečekaně ovládli reprezentanti Nového Zélandu a Kanaďanky. Členem zlaté novozélandské posádky byl i pětatřicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz na dvojce bez kormidelníka a osminásobný mistr světa Hamish Bond, který se po Riu věnoval i profesionální cyklistice a představil se na světovém šampionátu v roce 2017. V ženských osmiveslicích Kanaďanky ukončily vítěznou sérii veslařek USA, které tuto disciplínu ovládly na minulých třech olympiádách. Tentokrát skončily Američanky až čtvrté.

Výsledky veslování

Muži:

Skif: 1. Ntuskos (Řec.) 6:40,45, 2. Borch (Nor.) 6:41,66, 3. Martin (Chorv.) 6:42,58, 4. Nielsen (Dán.) 6:42,73, 5. Vjazovkin (Rus.) 6:49,09, 6. Griskonis (Lit.) 6:57,60.

Finále C: 1. Parry (N. Zél.) 6:55,55, ...4. Fleissner (ČR) 7:02,93.

Osma: 1. Nový Zéland (Mackintosh, Bond, Murray, Brake, Williamson, Wilson, Kirkham, MacDonald, korm. Bosworth) 5:24,64, 2. Německo (Weissenfeld, Follert, Roggensack, Johannesen, Schneider, Jaksch, Schmidt, Ocik, korm. Sauer) 5:25,60, 3. Británie (Bugajski, Dawson, George, Sbihi, Elwes, Wynne-Griffith, Rudkin, Ford, korm. Fieldman) 5:25,73, 4. USA 5:26,75, 5. Nizozemsko 5:27,96, 6. Austrálie 5:36,23.

Ženy:

Skif: 1, Twiggová (N. Zél.) 7:13,97, 2. Prachacenová (Rus.) 7:17,39, 3. Lobnigová (Rak.) 7:19,72, 4. Thornleyová (Brit.) 7:20,39, 5. Gmelinová (Švýc.) 7:20,91, 6. Ťiang Jen (Čína) 7:21,33.

Osma: 1. Kanada (Romanová, Gruchallová-Wesierská, Roperová, Proskeová, Graingerová, Maileyová, Payneová, Wasteneysová, korm. Kitová) 5:59,13, 2. Nový Zéland (Greensladeová, Dykeová, Spoorsová, Bevanová, Prendergastová, K. Gowlerová, Rossová, J. Gowlerová, korm. Shepherd) 6:00,04, 3. Čína (Wang C'-feng, Wang Jü-wej, Sü Fej, Miao Tchien, Čang Min, Ťü Žuej, Li Ťing-ťing, Kuo Lin-lin, korm. Te-čchang Čang) 06:01,21, 4. USA 6:02,78, 5. Austrálie 6:03,92, 6. Rumunsko 6:04,06.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články