Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Po více než 100 letech medaile z šermu. Fleretista Choupenitch má bronz

Nezapomenutelný den prožil fleretista Alexander Choupenitch. Na olympijských hrách v Tokiu totiž získal bronzovou medaili. Po třech vítězstvích se sice musel v semifinále sklonit před pozdějším zlatým medailistou Cheung Ka Longem z Hongkongu, ale v utkání o třetí místo porazil domácího Japonce Takahira Šikineho. Po 113 letech tak vyrovnal nejlepší výsledek tuzemského šermu na Hrách.

Alexander Choupenitch slaví bronz
zdroj: Reuters

Po životním úspěchu byl český reprezentant plný emocí. "Já jsem tam brečel, pak jsem se smál, teď jsem se trochu uklidnil. Vnímám stav, že jsem prázdnej, že jsem ze sebe dal úplně všechno. Opravdu jsem bojoval. Byly momenty, kdy jsem nešermoval dobře, ale vždycky jsem bojoval," řekl.

Sedmadvacetiletý brněnský rodák nejprve zdolal Španěla Carlose Llavadora 15:11, následně čtyřnásobného mistra světa Petera Joppicha z Německa 15:13 a ve čtvrtfinále Egypťana Mohameda Hamzu 15:9. Proti Cheungovi však od začátku semifinále ztrácel, a přestože se mu podařilo srovnat na 7:7, nakonec prohrál 10:15. 

V duelu o bronz měl ale bronzový medailista z mistrovství Evropy 2018 od počátku navrch a zvítězil 15:8. Výrazně tak vylepšil vystoupení z Ria de Janeiro, kde vypadl v prvním kole. Češi v historii Her doposud získali dva bronzy, o které se v roce 1908 postarali Vilém Goppold z Lobsdorfu a družstvo šavlistů.

Choupenitch proti Šikinemu, který je v žebříčku na 12. místě o 14 příček výš než český šermíř, zaznamenal prvních pět zásahů a brzy vedl 8:1. Japonec snížil na 4:8, ale víc už se přiblížit nedokázal. Svěřenec italského trenéra Stefana Cerioniho, jenž Šikineho porazil i v dosud jediném vzájemném duelu, napotřetí využil příležitost k ukončení zápasu.

Jak vypadala Choupenitchova bronzová cesta?

Ve druhém kole Choupenitch proti výše nasazenému Llavadorovi, osmnáctému muži světového žebříčku, výtečně začal a bleskově se dostal do vedení 5:1. Bronzový medailista z MS 2018 dokázal vyrovnat na 6:6, ale český reprezentant s běloruskými kořeny reagoval sérií pěti zásahů a španělského soupeře už nechal jen snížit na 13:11. Poslední dva body patřily jemu.

Naopak s čtyřnásobným mistrem světa Joppichem zpočátku prohrával, po soupeřově žluté kartě se ale rozjel a po šesti bodech v řadě vedl 10:5. Osmatřicetiletý Joppich, který v předchozím kole vyřadil amerického obhájce stříbra z Ria Alexandera Massialase, dokázal otočit stav na 13:12, nicméně závěr znovu lépe zvládl český šermíř.

Dvacetiletý egyptský talent Hamza v osmifinále zastavil zkušeného Itala Andreu Cassaru, jenže v duelu s Choupenitchem od začátku ztrácel. Čech si vybudoval pětibodový náskok a po 17 minutách dokráčel k dalšímu postupu.

S někdejším juniorským mistrem světa Cheungem po nevydařeném začátku semifinálového duelu Choupenitch prohrával už 2:7, dokázal vyrovnat, ale dalších šest zásahů si připsal výše nasazený soupeř.

Soutěž fleretistů nakonec ovládl právě Choupenitchův jediný přemožitel Cheung Ka Long z Hongkongu. Ve finále zdolal obhájce zlata z Ria Garozza 15:11. Hongkong má díky němu druhé olympijské zlato v historii. V soutěži šavlistek bylo finále ruskou záležitostí: zvítězila Sofia Pozdňakovová, Sofia Veliká má po Londýnu a Riu třetí stříbro. Na bronz tentokrát po čtvrtém místu z roku 2016 dosáhla Francouzka Manon Brunetová.

Šerm:

Muži - fleret:
2. kolo:
Choupenitch (ČR) - Llavador (Šp.) 15:11.
Osmifinále: Choupenitch - Joppich (Něm.) 15:13.
Čtvrtfinále: Choupenitch - Hamza (Eg.) 15:9.
Semifinále: Cheung Ka Long (Hong.) - Choupenitch 15:10.
O 3. místo: Choupenitch (ČR) - Šikine (Jap.) 15:8.
Finále: Cheung Ka Long (Hong.) - Garozzo (It.) 15:11.

Další pořadí: 5. Lefort (Fr.), 6. Abúelkásim, 7. Hamza (oba Eg.), 8. K. Borodačov (Rus.).

Ženy - šavle:
Finále:
Pozdňakovová - Veliká (obě Rus.) 15:11.
O 3. místo: Brunetová (Fr.) - Mártonová (Maď.) 15:6.
Další pořadí: 5. Zagunisová (USA), 6. Čchien Ťia-žuej (Čína), 7. Nikitinová (Rus.), 8. Dajibekovová (Uzb.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články