Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na olympiádě může dojít k obrovskému překvapení, prorokuje Choupenitch

O formě soupeřů má kvůli nedostatku turnajů pouze matné ponětí. Šermíře Alexandera Choupenitche to však před olympijskými hrami nezneklidňuje. Soustředit se chce sám na sebe a na své druhé olympiádě hodlá předvést to nejlepší, co v něm je.

Alexander Choupenitch
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Před pěti lety Choupenitch startoval na Hrách v Riu de Janeiro a v Brazílii tehdy vypadl v 1. kole. "Měl jsem tam totální zmatek v hlavě," vzpomínal a k cestě do Tokia řekl: "Jedu tam s klidem v duši. Odvedl jsem opravdu hodně práce. Jsem sám se sebou spokojený. Cesta bude vrcholit 26. července a buď se to povede, nebo nepovede, ale zbytek zůstane."

Bronzový medailista z mistrovství Evropy z roku 2018 se do Japonska vydá 19. července a o tři dny později se dozví soupeře, kterého už tuší. "Bude to Španěl, Brazilec, Francouz, nebo Brit. Dva jsou leváci a dva praváci. A všichni jsou super šermíři. Ale když budu šermovat, jak si představuju, tak i pro ně to bude těžký zápas," věří sedmadvacetiletý brněnský rodák.

Olympijský turnaj bude velmi specifický. Kvůli koronaviru se za rok uskutečnily jen dva velké turnaje. "A nikdo neví, jak kdo šermuje. Může se stát, že bude obrovské překvapení. Bude to zvláštní turnaj, taková situace nenastala," pronesl 26. muž světového žebříčku.

Pandemie a blížící se olympiáda mu komplikovaly i závěrečnou přípravu. Žádosti o společné kempy přední šermířské země jako Itálie, Francie či Rusko odmítaly. "Ještě ani nebylo jasný, že pojedu na olympiádu, a všichni mě poslali do háje," řekl Choupenitch, který si místo v Tokiu vybojoval výhrou v posledním kvalifikačním turnaji v dubnu v Madridu.

Nakonec absolvoval v květnu v Itálii kemp s německou reprezentací a s dalšími jednotlivci, kteří stejně jako on hledali sparing. "Bylo to těžký, poslal jsem hodně mailů, ale zvládli jsme to dobře a vytěžili jsme z minima, co bylo možné, maximum," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský turnaj bude plný překvapení, říká Choupenitch

Hodně si pochvaluje přípravu s italským trenérem Stefanem Cerionim. Pod vedením olympijského vítěze ze Soulu 1988 trénuje od září 2019. "Mám pocit, že do sebe všechno zapadá a on je poslední puzzlík, který jsem postrádal. Mám v něj obrovskou důvěru a on ve mě. Můžu se na něj spolehnout. Oba máme drive pro práci a navzájem se posouváme," pochvaloval si Choupenitch.

Olympijské hry budou kvůli hygienickým opatřením jiné než jindy. Šermířovi ale omezení nevadí. "Jsem s tím úplně v pohodě. Přijedu, odtrénuju, přečtu si knížku, zajdu na jídlo a budu se snažit střádat vnitřní energii, abych byl na závodu hladovej a chtěl jim vyrvat srdce. Jsem natěšený na šerm, na samotný turnaj," konstatoval Choupenitch.

Už si převzal olympijskou výbavu a uvědomil si, že Hry za chvilku začnou. Stejně jako v Riu ale neplánuje účast na slavnostním zahájení. "Spíš se podívám v televizi, ale třeba se to změní a budu mít pocit, že tam chci jít. Ale spíš ne," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články