Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Petici proti pořádání olympiády podepsalo v Japonsku přes 350 tisíc lidí

Odpůrci konání olympijských her v Tokiu předali tokijské guvernérce Juriko Koikeové petici, kterou podepsalo zhruba 351 tisíc lidí. Podle nich by se Japonsko mělo soustředit spíše na zvládnutí koronavirové pandemie.

Petice za zrušení olympijských her
zdroj: ČTK/AP

"Jedná se o to, zda bude v dobách pandemie naší prioritou život, nebo akce, která se jmenuje olympijské hry," uvedl iniciátor petice Kenži Ucunomija a dodal: "Náš požadavek odráží veřejné mínění v naší zemi."

Japonsko se zhruba deset týdnů před zahájením olympijských her potýká s šířením nakažlivější varianty koronaviru. Země vyhlásila stav nouze v dalších prefekturách Hokkaidó, Okajama a Hirošima, jež se v neděli připojí k metropoli Tokiu, Ósace a čtyřem dalším prefekturám, kde již nyní platí stav nouze do 31. května.

Navzdory tomu Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s konáním Her, jež byly odloženy z loňska na letošní léto, napevno počítá. Viceprezident MOV John Coates minulý týden uvedl, že se nepracuje s žádným scénářem zrušení či opětovného odložení Her.

Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 23. července do 8. srpna. V současné době má jistou účast zhruba 7800 sportovců, tedy asi 70 procent z celkového počtu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články