Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Podle průzkumu většina Japonců olympijské hry nechce, pandemiie v zemi neustupuje

Kvůli covidu byly olympijské hry přeloženy z minulého roku na letošní. Ovšem Hry v Tokiu ani nyní nemají podporu Japonců. V posledním průzkumu bylo pro zrušení téměř 60 procent obyvatel země. Koronavirová epidemie v Japonsku totiž stále není pod kontrolou. V Tokiu byl do konce května prodloužen nouzový stav.

Noční Tokio s olympijskými kruhy
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Viola Kam

Mezinárodní olympijský výbor a pořadatelé dál připravují režim, v němž by se mohla olympiáda uskutečnit bezpečně. Japonský premiér Jošihide Suga konání olympijských her podporuje, ale poslancům řekl, že nikdy olympiádu nenadřazoval zdraví.

Hry v Tokiu mají začít 23. července. Chystá se na ně přes 10 000 sportovců z celého světa a další početná skupina trenérů, funkcionářů, rozhodčích nebo pracovníků médií. Z obavy ze šíření nových mutací koronaviru už Japonsko zakázalo příjezd fanoušků ze zahraničí. O přítomnosti těch domácích se rozhodne v červnu.

Mezitím se objevila petice za zrušení olympijských her, kterou během pěti dní podepsalo přes 300 000 lidí. Deník Jomijuri Šimbun provedl o uplynulém víkendu průzkum, v němž bylo 59 procent respondentů pro zrušení OH a 39 procent pro jejich konání. Další odložení už nebylo v nabídce odpovědí.

V jiném průzkumu společnosti TBS News se 37 procent Japonců vyjádřilo pro zrušení olympiády a dalších 28 procent pro její opětovné odložení, což ale není reálné.

Olympijskými hrami se zabývají i politici. Na zasedání parlamentního výboru se poslanci premiéra Sugy zeptali, zda by se Hry uskutečnily, i kdyby pokračoval nárůst počtu případů covidu-19. "Nikdy jsem neupřednostňoval olympiádu. Mojí prioritou je chránit životy a zdraví japonské populace. Nejdřív musíme zabránit šíření tohoto viru," odpověděl předseda vlády.

Doplnil, že konečné slovo má Mezinárodní olympijský výbor a že testovací závody i za přítomnosti zahraničních sportovců dopadly dobře. Situaci v Japonsku neprospívá, že patří k nejméně proočkovaným z vyspělých zemí.

Kvůli prodloužení nouzového stavu bude zřejmě muset prezident MOV Thomas Bach odložit inspekční cestu naplánovanou na polovinu května. Podle informací médií by se měla jeho návštěva uskutečnit v červnu, pokud nouzový stav skončí.

Prezidentka organizačního výboru Seiko Hašimotová minulý týden řekla, že by bylo obtížné Bachovu cestu uspořádat za nouzového stavu.

Jeden z vrcholných představitelů MOV John Coates v sobotu řekl, že si neumí představit jiný scénář než uskutečnění olympiády. Také Český olympijský výbor sportovce ujišťuje, že Hry budou. Zveřejňované průzkumy podle ČOV neodrážejí skutečnou náladu v Japonsku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články