Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Atletika ve stínu koronaviru. Zrušené MS mi vzalo motivaci, snad vyjdou alespoň OH, doufá Maslák

Místo boje o čtvrté zlato z halového mistrovství světa v řadě je v současnosti doma. Důvodem jsou problémy s koronavirem, které světový šampionát posunuly o rok, což Pavla Masláka zasáhlo. Český čtvrtkař pro další letošní závodění pod střechou ztratil výraznou část motivace. Sám ale přiznává, že situace má i pozitiva, a už upíná snahy k další části sezony, kdy se chce kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Pokud by vše probíhalo, jak bylo naplánováno, touhle dobou by byl v Japonsku. Ne však kvůli krásám asijské země, ani zkoušení místní gastronomie. I když ani tento scénář by nebyl zlý.

V zemi vycházejícího slunce by Pavel Maslák piloval formu s jasným cílem, na šampionátu v čínském Nan-ťingu potvrdit roli krále závodů na 400 metrů a získat čtvrtý titul mistra světa v řadě.

Vše ale změnilo rozhodnutí z před pěti týdnů, kdy atletická federace po dohodě s organizátory kvůli epidemii koronaviru rozhodla šampionát posunout o rok, což celé řadě atletů v čele s českým čtvrtkařem výrazně ovlivnilo a změnilo plány.

Místo závodů na druhém konci světa tak nyní zůstává doma.

Je nám líto, video expirovalo.
Štve ho zrušené halové MS a jak vidí své šance pro OH? Odpovídal Pavel Maslák

"Když jsme se to dozvěděli, byli jsme zrovna s Patrikem Šormem na soustředění v JAR. Říkali jsme si, že jsme sem vyrazili zbytečně. V lednu jsme se tam chtěli rozzávodit a udělat pár tréninků. Takto jsem ale ztratil motivaci na halu. Ona je pro mě sice důležitá, jelikož mi sedí více než léto a mám šanci získat nějaké body, ale motivace najednou nebyla. Jak není vrchol, je to ještě horší," prozradil Maslák.

Pro devětadvacetiletého rodáka z Havířova bylo rozhodnutí o to smutnější, že halovému šampionátu v posledních měsících podřídil kdeco. Loňskou sezonu kvůli němu ukončil předčasně, nejel ani na venkovní šampionát do Dauhá a prodloužil si i zimní soustředění.

Jenže vše najednou bylo jinak. Zklamaný Maslák ale v situaci našel i pozitiva. Mohl si více užít rodiny a své malé dcery Mii. Zároveň má před sebou další velký vrchol sezony, kterým je letní olympiáda v Tokiu, o niž bude muset ale ještě zabojovat.

Limit je totiž hodně přísný. Pro přímý postup musí čtvrtkaři zaběhnout čas 44,90, což se Maslákovi naposledy povedlo před 6 lety. Další cestou je sbírání kvalifikačních bodů do žebříčku.

"Limit je docela daleko, ale ne že bych si na něj nevěřil. Muselo by však vyjít vše. Budu se proto soustředit hlavně na body. Dva závody se budou počítat z haly, což jsem rád," popsal Maslák a nastínil i mítinky, kde by chtěl o cenné body v dalších měsících zabojovat.

"Chtěl bych dobré body na Zlaté tretře, která je áčkový mítink a jsou tam dobré body. Poté Memoriál Josefa Odložila a pak to bude boj manažerů, kam mě ten můj dostane. Nejlepší by byla Diamantová liga, kde jsou největší body za umístění, ale uvidíme. Těch áčkových mítinků bude hodně, takže jich chci objet co nejvíce," řekl.

Start sezony každopádně naznačil, že český reprezentant formu má. Na mistrovství republiky v Ostravě zaběhl čas 46,12 a o titul nejrychlejšího muže zimního období ho připravil až minulý víkend mistr světa Karsten Warholm z Norska, za kterým Maslák na mítinku v Ulsteinviku zaostal o půl sekundy.

"Doufali jsme, že to bude podobné jako loni, kdy tam zaběhl Warholm 45,50. Měl jsem úkol běžet za ním, držet se ho co nejdéle a třeba ho předběhnout. Rozběhl to ale pomaleji, než jsem doufal, a nebyl z toho tak rychlý čas," konstatoval Maslák, jenž si ale norský mítink pochvaloval a stejně tak i norského mistra světa, jenž je dle něj hodně kamarádský.

Pauza od čtyřstovky mi pomohla

Maslákovi k dobrým časům a pohodě v trénincích pomáhá i loňský rok, kdy se více než na čtyřstovku zaměřil na trénování dvoustovky. Žádný nečekaný úspěch z toho sice nebyl, ale českému závodníkovi to dodalo nový elán. "Odpočinul jsem si, nabral energii a podle tréninku i rychlost. Vrátil jsem se s chutí závodit," těší ho.

Energie i rychlost se mu bude hodit. Pokud tedy chce být mezi účastníky olympiády, která se uskuteční v Tokiu na přelomu července a srpna. Vše ale podobně jako v případu šampionátu v hale může ještě ovlivnit epidemie koronaviru.

Sám Maslák zatím příliš nesondoval situaci ani zdravotní, ani co se zázemí či počasí týče. "Loni jsme si to ale zkusili. Byl jsem na závodě v Jokohamě na mistrovství světa štafet. Doufám, že olympiáda bude a já se kvalifikuji," zhodnotil.

Kromě individuální cesty je pro Masláka možnost účasti pod pěti kruhy právě přes štafetu. "Zatím vyhlížíme jenom pozitivní zprávy. Posledně, co jsem koukal, jsme byli šestnácti, což je poslední postupové místo, a doufáme, že už nás nikdo nepředběhne. Ony závody ve štafetě ani moc už nejsou. Takže budeme věřit, že se na olympiádu podíváme," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články