Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Olympijské festivaly v Praze a Brně otevírají své brány. Mají přivést děti ke sportu

Začínají olympijské hry v Tokiu a nadchází i čas olympijských festivalů, které hostí Praha a Brno. Do areálu pražského Olympu ve Stromovce se vydaly desítky lidí. Do areálu přivedli rodiče také děti, které si mohly vyzkoušet řadu sportů. Náklady se pohybují kolem 80 milionů korun. Pořadatelem je Český olympijský výbor (ČOV).

Česká tyčkařka Kateřina Janků pózuje při otevření Olympijského festivalu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Průvodcem a moderátorem zahájení v Praze byl bývalý krasobruslař Tomáš Verner. Přítomné pozdravil také japonský velvyslanec Hideo Suzuki. Ambasadorkou festivalu je olympijská vítězka a bývalá střelkyně Kateřina Emmons.

Návštěvníci si budou moci po celou dobu konání Her vyzkoušet 47 sportů. Na místě je například 11 tenisových kurtů, prostory pro florbal, lukostřelbu nebo atletiku.

Jedním z cílů je přivést děti ke sportu. "Čekali jsme o něco déle, než jsme mysleli, čekali jsme rok. Přeji, abyste si všichni vyzkoušeli různé sporty. Je to unikátní možnost prolnout olympijské hry a odpočinek ve Stromovce," řekl místopředseda olympijského výboru Libor Varhaník.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve Stromovce a brněnských Pisárkách jsou nachystána sportoviště Olympijského festivalu

"Mám vekou radost, že ČOV, ministerstvo vnitra, Praha, Jihomoravský kraj a Brno tento festival pořádají," řekl japonský velvyslanec Hideo Suzuki. Rovněž řekl, že se těší, až bude společně s Čechy sdílet radost z úspěchu českých sportovců. "Doufám, že dojde k ještě dalšímu sblížení mezi Čechy a Japonci," dodal.

Součástí parku je zbrusu nový skatepark, který na místě zůstane i po skončení Her. Následně si jej převezme magistrát. Ve skateparku se budou denně konat workshopy pro veřejnost, přičemž potřebné vybavení bude zdarma k zapůjčení, ukázky profesionálních jezdců a závody české reprezentace. Na tenisových kurtech si budou moci návštěvníci zdarma zahrát nebo sledovat exhibiční utkání. Reprezentanti se představí i na florbalovém hřišti, které bude rovněž otevřené veřejnosti.

V jeden okamžik může areál navštívit nejvýše 2500 osob. Kapacita musí splňovat pravidla pro organizaci venkovních akcí, která souvisejí s covidem-19. Každý návštěvník s výjimkou dětí do šesti let musí prokázat, že je neinfekční.

V Brně nechybí ani edukativní zóna

Areál se po vizuální stránce díky mezinárodní licenci podobá sportovištím v Tokiu. Návštěvníci si mohou vyzkoušet 30 sportů včetně skateboardingu a sportovního lezení, které jsou na olympiádě letos poprvé. Vše je uzpůsobeno zkušeným sportovcům i začátečníkům. Na skateboard se tak s malou dopomocí postavily i někdejší trojskokanka Šárka Kašpárková a tenistka Lucie Šafářová.

Ambasadorka akce Šafářová vyzkoušela i horolezeckou stěnu, která ji v olympijském parku lákala nejvíc. Kromě toho se těší na atmosféru. "Je to pro mě poprvé, co budu v roli fanouška. Zažila jsem tři krásné olympiády a myslím si, že jsem naprosto srovnaná se svou momentální pozicí," řekla Šafářová, která se bude na festival v jeho průběhu pravidelně vracet.

Novinkou na festivalech je edukativní zóna. "Žijeme v olympijských hodnotách, v jejich filozofii. Všichni víme, co to znamená, ale zjistili jsme, že veřejnost tyto informace nemá," sdělila manažerka projektu Naďa Černá. Za uplynulý rok vznikl program olympijského vzdělávání, jehož tváří je v Brně také Šárka Kašpárková.

"Děti si můžou pomocí QR kódů pustit videa o olympijských hodnotách. Myslím si, že tyto hodnoty nejsou důležité jen pro děti, ale i pro dospělé. V poslední době mám pocit, že chování fair play v naší společnosti není zakořeněno," řekla Kašpárková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články