Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Olympijský festival v Praze a v Brně nabízí vyzkoušet téměř padesát sportů

Už tradiční součástí olympijských her budou Olympijské festivaly. Sportoviště se otevřou v areálu Olympu v pražské Stromovce i v Brně. Návštěvníci si v nich budou moci vyzkoušet sedmačtyřicet sportů. Od tenisu přes florbal, lukostřelbu až po atletiku, což má přivést ke sportu hlavně děti. Náklady na oba festivaly se pohybují kolem 80 milionů korun.

Olympijský festival v Brně
zdroj: ČTK autor: Monika Hlaváčová

"Hleděli jsem hodně na to, aby finance byly efektivně vynaloženy. Přišlo nám ideální využít nějaký areál, kde už je víceméně všechno postaveno. Areál ve Stromovce je v podstatě ideální. Je to krásné místo spojené s odpočinkovou zónou pro Pražany a všechny, kteří do Prahy přijedou," řekl místopředseda olympijského výboru Libor Varhaník.

Návštěvníky bude podle Varhaníka lákat i to, že řada českých olympioniků v areálu Olympu trénuje. "A sportoviště, ta jsou tady na špičkové úrovni," řekl. Kromě zprostředkování přenosů z her či vyzkoušení si sportů je cílem také přitáhnout děti ke sportu. "Je klíčové, abychom děti vrátili k pohybu, což byla myšlenka již před covidem," uvedl Varhaník. V areálu se proto budou konat také nábory a součástí je i vzdělávací centrum.

Součástí parku je zbrusu nový skatepark, který tam zůstane i po skončení her. Následně si jej převezme magistrát. Ve skateparku se budou denně konat workshopy pro veřejnost, přičemž potřebné vybavení bude zdarma k zapůjčení, ukázky profesionálních jezdců a závody české reprezentace. Na tenisových kurtech si budou moci návštěvníci zdarma zahrát nebo sledovat exhibiční utkání. Reprezentanti se představí i na florbalovém hřišti, které bude rovněž otevřené veřejnosti.

Je nám líto, video expirovalo.
V Brně se otevře olympijský festival

Speciální program čeká nejen děti v prostorách vyhrazených pro atletiku, kde trenéři mimo jiné představí hry a průpravná cvičení atletické všestrannosti. Návštěvníci si mohou rovněž vyzkoušet například lukostřelbu, otestovat dovednosti na závodních kolech nebo zahrát plážový volejbal. Těšit se mohou také na prostory vyhrazené pro golf, bobový trenažér nebo workout hřiště.

V jeden okamžik může areál navštívit nejvýše 2500 osob. Kapacita musí splňovat pravidla pro organizaci venkovních akcí, která souvisejí s covidem-19. Každý návštěvník s výjimkou dětí do šesti let bude muset rovněž prokázat, že je neinfekční. Od pondělí 19. července je na webu olympijskyfestival.cz možná rezervace vstupenek.

Rezervaci doporučuje Český olympijský výbor provést i v případě, že se lidé chtějí zúčastnit slavnostního zahájení Olympijského festivalu. To se bude konat ve 12:00. O hodinu později budou návštěvníci ve Stromovce společně sledovat začátek her v Tokiu na velkoplošné obrazovce. Rezervace na první den otevření areálu je možné na webu akce provést do půlnoci, jak řekla manažerka komunikace Olympijských festivalů Veronika Linková. Volných vstupenek je podle ní zatím dost, sdělila ve čtvrtek v 16 hodin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články