Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jaké jsou nejpalčivější problémy odkladu Her?

To tu ještě nebylo. Olympijské hry v Tokiu musejí být kvůli celosvětové koronavirové krizi posunuty. S tím ovšem souvisí řada problémů, ty finační nepočítaje. Jaké sportovní události budou muset ustoupit? Co se stane s kvalifikacemi? Budou k dispozici všechna plánovaná sportoviště? Jak zareagují ubytovací kapacity? A budou moci vůbec sportovci dlít v olympijské vesnici?

Rozestavěná olympijská vesnička rok před startem Her
zdroj: ČTK/AP

1. Termín. Co mělo být, možná nebude

Léto 2020 se co do sportovních akcí pomalu ale jistě vyprazdňuje. Ale co s tím nadcházejícím? Tam naopak dochází k výraznému přetlaku. Liché roky jsou většinou ve znamení světových šampionátů v tradičních olympijských sportech.

Jen tak namátkou. Od 16. července do 1. srpna 2021 se má v japonské Fukuoce konat mistrovství světa v plavání a od 6. do 15. srpna je na pořadu mistrovství světa v atletice v americkém Eugene. Pravděpodobně se budou muset tyto velké akce přesunout na pozdější termín, možná dokonce o rok.

Přeorganizovat se bude muset prakticky celý sportovní kalendář. A to především kvůli dalšímu bodu.

2. Sportovci. Co s kvalifikacemi?

Kvalifikační systém byl v plném proudu. Mnoho sportovců si už zajistilo start v Tokiu, podle údajů MOV je zaplněno 57 procent z 11 tisíc míst.

MOV teď čeká velmi složité rozhodnutí. Bude muset upřesnit, zda bude tato kvalifikace uznána i pro nový termín Her, nebo zda se rozběhne zcela nový kvalifikační proces. Z takového pohledu ovšem bude regulérnost lavírovat na velmi úzké hraně.

Bude nutné například také vyřešit start fotbalistů do 23 let, kteří se už příští rok nemusejí vejít do věkového limitu.

A co ti, kteří veškerou svou píli cílili na tento srpen a plánovali po něm konec kariéry? Budou chtít absolvovat ještě další rok dřiny? Například Barbora Špotáková už naznačila, že je ochotna "martyrium" podstoupit.

3. Sportoviště. Co s těmi dočasnými?

Některá sportoviště měla stát jen dočasně po dobu Her, nemusí být tedy k dispozici i pro rok 2021.

Také není jasné, zda bude v novém termínu k dispozici tokijské výstaviště Big Sight, kde letos mělo být hlavní tiskové a vysílací centrum. To je pro konání Her naprosto zásadní záležitost.

4. Olympijská vesnice

Osudy olympijských vesnic jsou různé. Někde se po konání Her přemění na studentské koleje, někde na byty. Druhá možnost je i případ té tokijské.

Velká část bytů v 21 výškových domech už byla na dobu po původním termínu olympijských a paralympijských her prodána nebo pronajata. Co se stane s těmito smlouvami? Budou se moci vypovědět? Dá se případně kapacita vesnice ještě do roka navýšit?

5. Hotely a vstupenky

Ubytování neřešily jen národní olympijské výpravy. V době kolem původního termínu 24. července až 9. srpna byly vytvořeny miliony hotelových rezervací. Za pokoje se mnohdy platily horentní sumy.

A konečně vstupenky. Například fotbalové Euro muselo při svém ročním odkladu řešit podobný problém. Ten, kdo bude moci přijet příští rok, může uplatnit stávající lístky. Pokud se fanoušci nebudou moci přeloženého šampionátu zúčastnit, vrátí jim UEFA vstupné v plné výši. Bude MOV postupovat obdobně?

Problémů je pochopitelně kvůli odkladu mnohem víc. V historii už olympijské hry měnily pořadatele či byly zcela zrušeny, ale ještě nikdy takto mamutí akce neposouvala z roku na rok termín konání. Pořadatelé a MOV se musejí učit za běhu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články