Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Posunutí olympiády Krpálek vítá: Dobré rozhodnutí. Připojila se i Kvitová a Kostelecký

Na další zlato nezaútočí, alespoň ne letos. Olympijský vítěz z Rio de Janeira judista Lukáš Krpálek schvaluje přeložení Her v Tokiu na příští rok. Podle něj jde o lepší rozhodnutí než olympiádu odkládat o měsíce. Tenistka Petra Kvitová už se těší do Tokia v příštím létě. S odkladem souhlasí například veslař Ondřej Synek či brokový střelec David Kostelecký.

Judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Olympijské hry v Tokiu se měly konat od 24. července do 9. srpna. Kvůli pandemii koronaviru se ale pět měsíců před vzplanutím ohně japonský premiér Šinzó Abe s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem dohodli na přeložení Her nejpozději na léto 2021.

"Je to lepší rozhodnutí než olympiádu odkládat o měsíce s tím, že výsledek bude stejně nejistý," řekl devětadvacetiletý Krpálek ČTK. Stejně vidí situaci i dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová. "V současné situaci je to určitě dobré rozhodnutí. Už se těším do Tokia příští rok," doplnila aktuálně světová dvanáctka Kvitová, která v brazilském Riu vybojovala ve dvouhře bronzovou medaili.

Už na své šesté Hry měl jet střelec David Kostelecký. Olympijský vítěz v trapu z Pekingu 2008 tušil dva dny, že k odkladu Her dojde, protože jeho švagrová, slovenská střelkyně Danka Barteková, je členkou MOV. "Logicky to vyústilo v odložení. Je pravda, že v dané situaci si Hry nedovedu představit," řekl Kostelecký.

Čtyřiačtyřicetiletý dvojnásobný mistr Evropy a vítěz loňských Evropských her v Baku Kostelecký si uvědomuje, jak je z logistického hlediska obtížné Hry přesunout. "To není sranda a čumím, že to udělali," řekl a doplnil: "Můžeme být rádi, že Hry vůbec proběhnou, i kdyby to za rok mělo být ve stanech, když to řeknu blbě."

Staněk nevěří ani v konání ME v atletice

Atletům zbývá po zrušení halového mistrovství světa v Číně a odložení olympiády ještě v poslední srpnový týden mistrovství Evropy. Trojnásobný medailista z halových vrcholných akcí, koulař Tomáš Staněk, pochybuje, že se bude moci v Paříži závodit. "Můj čistě subjektivní pocit je, že to za měsíc zruší. Protože to jde akce po akci. U olympiády, což je obrovská akce, která měla být měsíc před Evropou, teď oznámili, že ji (pro letošek) zruší. Evropa je proti olympiádě kapka v moři. Asi to bude taky bude pryč," přemítal.

Nechci kariéru končit kvůli koronaviru, řekla Strýcová

Bronzovou medaili ze čtyřhry v Riu de Janeiro má tenistka Barbora Strýcová v krabičce doma na poličce. "Aby se na ni neprášilo," vysvětlila. Olympijský cenný kov bere jako jeden z největších úspěchů kariéry. Získala ho v deblu s Lucií Šafářovou. V Tokiu bude medailovou pozici obhajovat až příští rok.

"Je to čerstvé, takový šok, že to je letos zrušené," řekla třiatřicetiletá světová deblová dvojka a 31. hráčka dvouhry. "Olympiáda pro mě byla velkou motivací, ale nejsem v tom sama. Tak to prostě je a musíme se s tím srovnat."

Už před letošní sezonou zvažovala, zda bude pokračovat v kariéře. Možná ale loňské světové deblové jedničce prodlouží život na dvorcích současná pandemie koronaviru, kvůli které jsou odložené olympijské hry i přerušená tenisová sezona. "Kariéru nechci končit s tím, že mi ji přeruší koronavirus," řekla.

Synek s Podrazilem získají čas: Může nám to hrát do karet

Trojnásobný olympijských medailista veslař Ondřej Synek podotkl, že přeložení Her třeba na říjen by nic nevyřešilo. "Myslím si, že pandemie v té době ještě nebude tak potlačená," řekl a přiznal, že v jeho případě není odložení ideální. "S tím ale nikdo nic nenadělá. Je to sport a teď jsou na světě důležitější věci," prohlásil skifař, který zvažoval po sezoně konec kariéry, ale teď si život na vodě ještě o rok prodlouží.

Posun termínu olympiády Synkovi zajistí další čas na společnou přípravu s Jakubem Podrazilem, se kterým se chce pokusit vybojovat účast v Tokiu na dvojskifu. "Pokud ho pojedeme, tak nám to hraje do karet. Můžeme víc potrénovat a zjistíme, zda má vůbec cenu se touto cestou vydat. To letos rozlouskneme," řekl Synek, který si loni vyjel start na OH na skifu. "V tomto je to pro nás výhoda," přiznal.

Berana čekaly kvalifikace. Zato Holasová věří, že se nezmění kritéria

Šermíř Jiří Beran měl o hry bojovat v kvalifikacích, které ale byly kvůli pandemii zrušené či odložené. Situaci přijal s optimismem. "Všechno špatné je pro něco dobré. Mám rodinu a jsou věci, které jsou přednější než sport," řekl kordista, který za opravu verdiktu rozhodčích na olympiádě v Riu dostal v roce 2017 hlavní cenu Českého klubu fair play. "Olympiáda je sportovní svátek, na který všichni cílí, a možná bude rok těžké překlenout pro sportovce, kteří už se kvalifikovali," uvažoval.

Jistotu účasti na Hrách měla sportovní gymnastka Aneta Holasová. Informaci o ročním odložení se dozvěděla v posilovně. "Dalo se to docela čekat. Myslela jsem, že to posunou třeba tak o půl roku, a vyšel z toho rok," řekla.

Doufá, že kvalifikační kritéria mezinárodní federace nezmění a své místo pro Hry v Tokiu bude mít nadále jisté. "To by měli nechat. Není důvod, proč by se to mělo měnit," uvedla gymnastka, jež se nyní vedle pilování sestav pro olympiádu může v klidu připravit i na maturitu. "Kterou jsem původně odložila, ale teď se začnu soustředit i na školu," konstatovala.

Střelec Nepejchal není nadšený, rozhodnutí přijal bez emocí

Dvacetiletý sportovní střelec Filip Nepejchal by sice o cenné kovy raději závodil již letos, s ohledem na složitou situaci na celém světě si ale uvědomuje, že v příštím roce bude boj spravedlivější. "Odložení olympiády beru čistě pragmaticky, takhle se rozhodlo, já s tím nic neudělám. Nadšený z toho nejsem, ale takhle to prostě je, musím to tak brát," uvedl Nepejchal, který byl v prosinci vyhlášen nejlepším sportovním střelcem světa za rok 2019.

Pro předního českého cyklistu Petra Vakoče odložením skončila nejistota, v jaké sportovci při přetrvávající pandemii koronaviru byli. "Je dobře, že to rozhodnutí se udělalo už teď a všichni vědí, že se musí připravit až na ten následující rok, čímž končí ta určitá nejistota. Myslím, že to je lepší řešení než mít nějaké polovičaté Hry, nebo je rušit na poslední chvíli," řekl závodník, jenž od této sezony hájí nově barvy stáje Alpecin-Fenix.

Za správný krok označila odklad olympiády i golfistka Klára Spilková. "Nebylo vyhnutí," řekla hráčka, jež před čtyřmi lety byla u návratu golfu do programu Her v Riu. "O to větší motivaci budu mít se připravit a kvalifikovat na olympijský turnaj v roce 2021. Věřím, že to bude ještě větší oslava sportu a života než kdykoli předtím, protože svět se určitě změní."

Na prvním místě je zdraví

Oslovení sportovci se shodli, že na prvním místě je zdraví. "Bylo by nesmyslné organizovat olympijské hry za každou cenu s řadou omezení a restrikcí. Odložení o jeden rok vítám, budou to Hry, které si my sportovci, diváci a další lidi zasloužíme," řekl Krpálek a Kvitová dodala: "A také je dobré, že konečně víme, na čem jsme."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články