Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Čtvrté zlato je doma. Pár Krejčíková, Siniaková ustál tlak a podmanil si čtyřhru

Do české medailové kolekce přibylo na Hrách v Tokiu čtvrté zlato. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou totiž potvrdily roli hlavních favoritek a vyhrály turnaj ve čtyřhře. Ve finále zdolaly švýcarskou dvojici Belinda Bencicová, Viktorija Golubicová 7:5 a 6:1. Český olympijský tým má proto v japonské metropoli na kontě už osm cenných kovů.

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková s medailemi
zdroj: REUTERS

"Máme obrovskou radost. Po mečbolu jsme ani nevěřily, že se nám to opravdu podařilo. Je to neskutečná bomba. Mám husí kůži a těžce se mi hledají správná slova," řekla Krejčíková v České televizi. "Jsem pyšná, že jsme to zvládly a že přivezeme domů zlato. Hodně lidí to očekávalo, ale bylo to strašně náročné," doplnila Siniaková. 

Krejčíková tak přidala další úspěch v životní sezoně, během které už opanovala tři turnaje v singlu včetně grandslamového Roland Garros, kde triumfovala i v deblu se Siniakovou. "Všechno se děje strašně rychle, povedly se neskutečné věci. Až všechno opadne a najdu chvíli času, všechno mi dojde," konstatovala.  

Zatímco Krejčíková se Siniakovou spolu hrají už čtvrtou sezonu a mají na kontě i tři grandslamová vítězství (Wimbledon a dvakrát Roland Garros), finálové soupeřky se daly dohromady jen kvůli olympiádě. A Krejčíková měla Bencicové co oplácet, neboť Švýcarka se slovenskými kořeny ji v Tokiu vyřadila v osmifinále singlu.

V sobotu navíc Bencicová po velkém dramatu udolala ve finále i Markétu Vondroušovou. Ve více než třicetistupňovém nedělním vedru na ní však únava nebyla znát. Švýcarky měly hned brejkbol na 2:0, ale Krejčíková dala v gemu čtyři esa a podání udržela. Český pár následně prorazil servis Golubicové na 6:5 a Siniaková ukončila set přímým bodem z podání.

"Začátek byl hrozně nervózní, během dvou dnů volna jsme trošku vypadly ze zápasového rytmu, ale brejk v závěru setu nás nakopl. Potom už jsme byly na kurtu lepší a dobře jsme je tlačily," hodnotila Siniaková.     

Kateřina Siniaková (vlevo) a Barbora Krejčíková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Seth Wenig

Češky dobře spolupracovaly, nerozhodily je ani loby Švýcarek a narůstající převahu dokázaly vyčíslit i bodově: hned na začátku druhého dějství přišly o servis obě jejich soupeřky a nejvýše nasazený pár rychle vedl 3:0.

Následně sice nedokázala udržet podání ani Siniaková, ale žádnou zásadní potíž to pro české tenistky nepředstavovalo. Zatímco jejich tři předchozí olympijská utkání proti dvojicím ze Španělska, Austrálie a Ruska rozhodl až supertie-break, tentokrát druhou sadu jednoznačně ovládly. Při pátém mečbolu Golubicová podklouzla a míček z její rakety dopadl mimo dvorec. 

"Hrozně moc jsem to chtěla dohrát, ale Golubicová zahrála super míče. Bára se mě snažila podpořit, že to přijde. Byla to obrovská radost, když už to padlo," dodala Siniaková.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz singlu při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před v Londýně 2012 Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Tenis:

Ženy:
Čtyřhra - finále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bencicová, Golubicová (Švýc.) 7:5, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články