Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalisté se v přípravě s Dončičem nepotkají: Dáme přednost dovolené a přípravě

Přípravný duel proti Slovinsku v sestavě s hvězdným Lukou Dončičem se neuskuteční. Čeští basketbalisté dají před olympiádou raději přednost týdenní dovolené a následnému soustředění, kde budou pilovat formu na úvodní utkání na hrách, které v Tokiu odehrají 25. července proti Íránu. Do Japonska tým kolem Tomáše Satoranského odletí necelý týden dopředu.

Slavící čeští basketbalisté
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Chad Hipolito

"V jedné z verzí byla přípravná utkání v České republice. Dokonce jsme měli předjednané Slovince v čele s Lukou Dončičem, ale nakonec jsme dali přednost tréninkové přípravě, která nám hlavně tady v prvních zápasech chyběla," řekl manažer českého týmu Michal Šob. Slovinci jsou dalším čerstvým účastníkem OH, vede je trenér Nymburka Aleksander Sekulič a hlavní postavou týmu je hvězda Dallasu i celé NBA Dončič.

Ginzburg s asistenty Petrem Czudkem a Janem Pospíšilem budou ladit formu svého výběru v tréninku. Před turnajem ve Victorii měli v závěrečné přípravě jen tři čtvrtiny kádru. Kapitán Tomáš Satoranský z Chicaga se připojil k týmu až cestou při přestupu v Montrealu, Jan Veselý z Fenerbahce Istanbul s Jaromírem Bohačíkem ze Štrasburku až dva dny před odletem na závěrečném soustředění v Praze. Kompletní tým trénoval poprvé pohromadě až pět dní před prvním duelem s Tureckem.

"Využijeme toho, že konečně tým může být pospolu včetně Tomáše Satoranského, Honzy Veselého a Jaromíra Bohačíka, kteří se připojili později. Upřednostníme trénink před herní praxí. Ostatně tady jsme odehráli tři zápasy a kluci jich předtím odehráli dalších pět. Shodli jsme se, že už to není o herní praxi ale spíš o nějakém potrénování a synchronizaci," podotkl Šob.

Český tým se přes Vancouver a Frankfurt nad Mohanem vrátí domů v úterý v 17:40 a jeho členové si užijí krátké volno mezi "bublinami". Satoranský a Veselý vyrazí za rodinami po vlastní ose. "Ještě po bujarých oslavách nás po návratu určitě čeká zasloužená dovolená pro všechny hráče a členy národního týmu. Máme v plánu dát hráčům zhruba nějakých šest sedm dní volno, pak bychom se měli sejít k dalšímu soustředění," uvedl Šob.

"Potom budeme mít zhruba šest sedm tréninkových dnů a pak bychom měli odletět do Tokia. Já jsem mluvil s (šéfem výpravy českých olympioniků) Martinem Doktorem a lidmi z ČOV, kteří se nám snaží maximálně vyjít vstříc a za to jim moc děkuju. Měli bychom 19., nebo 20. přiletět do Tokia, záleží na letenkách. A pak už se budeme připravovat na start olympijských her přímo tam," řekl Šob.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté vyhráli nad Řeckem a slaví postup na OH v Tokiu

Už před kvalifikací bylo vše zařízeno tak, jako by basketbalisté byli členy olympijské výpravy. Čekalo se jen, jestli náročný kvalifikační boj zvládnou a opravdu ji rozšíří jako jediní zástupci týmových sportů. "My jsme museli být připravení na to, že postoupíme. Takže hodně jsme měli splněno už před odletem, i všechny uzávěrky na odevzdání dokumentů do Tokia byly už před cestou do Kanady. V tom je to jednodušší. Teď si musíme všechno oživovat a aktualizovat. A hlavně si musíme vyzvednout kroje," těšil se Šob na fasování oficiálního oblečení.

V Tokiu budou hrát basketbalisté po úvodím duelu s Íránem o tři dny později proti Francii a v sobotu 31. července s obhájci zlata z minulých tří olympijských turnajů USA. První dva celky ze tří základních skupin a nejlepší dva z druhých míst postoupí do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté už jsou po triumfu v kvalifikaci zpátky v ČR
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články