Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Američanky oplatily Srbkám porážku z Ria. O zlato si zahrají s Brazílií, která deklasovala Koreu

Americké volejbalistky vrátily Srbkám semifiálovou bitvu o postup z Ria de Janeiro, když je jasným výsledkem 3:0 přehrály. Před pěti lety v dramatické koncovce přitom soupeřkám podlehly 2:3. Zajistily si tak jistý pátý kov v řadě z turnaje pod pěti kruhy. Druhým finalistou je Brazílie, která si v pohodě poradila s reprezentantkami Korey 3:0.

Vítězný tým volejbalistek USA
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Augstein

Americké volejbalistky v úvodních dvou setech úřadující mistryně světa i Evropy poměrně jasně přehrávaly. Byly přesnější a také nápaditější v útoku, přestože se opět musely obejít bez zraněné opory Jordan Thompsonové. Zastoupily ji především skvěle hrající Andrea Drewsová s Jordan Larsonovou, které se postaraly dohromady o 32 bodů, zatímco na straně poražených zůstávala na vše až příliš osamocená Tijana Boškovičová (19 bodů).

Srbky se začaly dostávat do hry až ve třetí sadě. Z nepříznivého stavu 2:7, do něhož působily už i trochu rezignovaně, se dokázaly dostat na rozdíl jediného bodu. Vyrovnat se jim však nepodařilo. Ještě za stavu 19:21 měly Srbky šanci, jenže Američanky výbornou obranou ustály dva dobré útoky a třetí vítězně zablokovaly. Zápas pak uzavřely druhým využitým mečbolem. Mohou tak dál snít o prvním olympijském zlatu. Na předchozích třech olympiádách byly dvakrát druhé a naposledy třetí.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání volejbalistek Srbsko - USA

"Doufám, že sbírku zkompletuju," řekla kapitánka Larsonová, jež stejně jako Foluke Akinradewová zažila už dvoje medailové oslavy na olympijských hrách. "Na začátku jsme se trochu trápily, ale když jsme dostaly příjem pod kontrolu, mohly jsme i dobře útočit. A taky naše bloky i obrana nás celkově podržely," dodala.

Američanky dorazily do Tokia jako vedoucí tým světového žebříčku a pod vedením Karche Kiralyho míří jasně za svou zlatou misí. Cení si toho, že vytvořily skvělou partu i během pandemie koronaviru, kdy bylo všechno zavřené a mohly spolu jen mluvit na dálku přes Zoom. "Všechno to, co se odehrálo před rokem a půl, se nám teď vrací," řekla Larsonová.

Silná Brazílie

V cestě jim ale bude stát patrně nejtěžší možný soupeř - Brazilky. V utkání s korejským týmem na palubovce dominovaly a splnily bez potíží roli velkých favoritek. Sedmnácti body se o snadný postup zasloužila Fernanda Rodriguesová.

Čtyřiatřicetiletá smečařka byla u toho, když Brazilky slavily olympijské zlato naposledy - v Londýně 2012 se jim podařilo obhájit prvenství z Pekingu a na OH tak slavily podruhé v historii. Stejně tak ale zažila zklamání v Riu. Při domácím útoku na zlatý hattrick vyhrály Brazilky všech pět zápasů ve skupině bez ztráty jediného setu, přesto skončily až páté, neboť ve čtvrtfinále ztroskotaly na Číně (2:3), která pak celý turnaj vyhrála.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články