Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

O volejbalové zlato se utká Francie s týmem Ruského olympijského výboru

Volejbalisté pod hlavičkou Ruského olympijského výboru se ve finále turnaje v Tokiu utkají s Francií. Obhájci zlata z Brazílie si tentokrát zahrají pouze o bronz proti Argentině. 

Utkání Brazílie - ROV
zdroj: ČTK/AP

Oba tradiční soupeři se potkali už ve skupině a Rusové triumfovali jasně 3:0. Tentokrát ale začali lépe Brazilci. Od stavu 11:10 odskočili až na 21:14, byli lepší na servisu i v útoku a vynikající na bloku. Soupeři dovolili jen 18 bodů a slavili zisk úvodní sady.

Jenže hned v nástupu do druhého setu se karta naprosto obrátila. Úřadoval především Dmitrij Volkov a Brazilci záhy už za stavu 1:4 sáhli k oddechovému času. Rusy ale nezastavili. I proto, že v sestavě sborné se začal nekompromisně prosazovat zkušený univerzál Maxim Michajlov. Rusové vedli 15:8, Brazilci se sice dotáhli na dvoubodový rozdíl (15:17), ale vyrovnání odvrátit nedokázali.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruští volejbalisté otočili duel s Brazílií a jsou ve finále

Po vyrovnaném začátku třetího setu se Brazilci dostali na čtyřbodový rozdíl, náskok pak navýšili dokonce až na 20:13. Následně vedli ještě 23:19, ale přišla patrně klíčová pasáž celého utkání, když sborná kontrovala pěti vítěznými míči v řadě a rázem měla setbol. První ještě Brazilci odvrátili, druhý už ne.

"Třetí set, to byl zázrak. Něco takového by nemělo být ani možné. Mají tak zkušené hráče... Ale když to takhle otočíte, získáte ohromné sebevědomí a už vás nic nemůže zastavit," komentoval finský kouč ruského týmu Tuomas Sammelvuo smazání sedmibodové ztráty.

Vylepšení z Ria

Ve čtvrtém setu utekli Rusové ze skóre 15:15 na 18:15. Brazilci se nevzdávali a vyrovnali. Poté chvilku slavili vedení 22:20, ale výzva k přezkoumání po smeči Michajlova ukázala čáru, takže bylo opět vyrovnáno. Za stavu 22:22 sáhli po svém útoku s těsným autem k výzvě i Brazilci, jenže video dotek na bloku neprokázalo.

Následoval úspěšný blok Rusů. Brazilci poté sice odvrátili první ze dvou mečbolů soupeře, ale po oddechovém času Rusů přišel povedený útok a více než dvouhodinovou bitvu zakončil po Michajlovovi druhý bodově nejúspěšnější hráč vítězů Jegor Kljuka.

Rusové vylepší čtvrté místo z Ria de Janeiro, kde právě v semifinále podlehli Brazilcům 0:3, a budou usilovat o návrat na trůn, který dobyli v Londýně 2012. Tam Brazilce udolali po obrovské bitvě 3:2.

Důrazný útok Francie slavil s Argentinou úspěch

Argentina dokázala Francouze v základní skupině porazit 3:2, ale v semifinále hledala na soupeře recept marně. Sestava Francouzů byla důraznější v útoku, lepší na bloku a především udělala méně chyb v klíčových okamžicích. Hodně důležitá byla koncovka první sady. Argentinci vedli 21:20, jenže pak už uhráli do změny stran jediný bod. Francouzi proměnili po takřka hodině a půl první mečbol a začali bouřlivě slavit historickou medaili.

"Po prvním zápase tady s Argentinou jsme si nebyli jistí, jestli vůbec postoupíme ze skupiny. Teď jsme ve finále a chybí nám poslední zápas. Je to neuvěřitelný příběh pro tuhle partu, která je spolu už od roku 2012," řekl francouzský blokař Barthélémy Chinenyeze, jenž s Francií vyřadil ve čtvrtfinále polské mistry světa.

V Riu byla Francie devátá, jejím nejlepším umístěním pod pěti kruhy je osmá příčka ze Soulu. Právě v roce 1988 dosáhli na svůj dosud jediný cenný kov v hodnotě bronzu Argentinci. Před pěti lety skončili pátí.

Volejbal:

Muži - semifinále:

Rusko - Brazílie 3:1 (-18, 21, 24, 23)

Nejvíce bodů: Michajlov 22, Kljuka 15, Jakovlev 12 - Leal 18, Saatkamp 13, De Souza 11.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články