Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sportovní svět 2010: Olympijský rok, který opanovali španělští fotbalisté

Praha – Rok 2010 naplnil očekávání sportovních fanoušků. Zimní olympijské hry ve Vancouveru, mistrovství světa ve fotbale, návrat Michaela Schumachera do seriálu formule 1 - to byly jen některé z mnoha očekávaných vrcholů uplynulých sportovních dvanácti měsíců. Všechno však neproběhlo zcela podle předpokladů. Ze zimních se kvůli rozmarům počasí staly kanadské hry spíše jarními, tradiční chorály fotbalových fanoušků přehlušily vuvuzely a fenomenální německý pilot se ani jednou neprosadil na stupně vítězů.

Kanada nepřipravila tak pompézní hry jako Čína o dva roky dříve, nadšení nejen domácích fanoušků však udělalo hry vřelejšími a srdečnějšími. Olympiádě kralovali domácí sportovci. Skvělý finiš v posledních dnech včetně hokejového triumfu znamenal čtrnáct zlatých medailí, což je historický rekord pro domácí zemi. S radostí javorových listů kontrastovalo rozčarování ruské výpravy, která vybojovala jen tři zlata.

Absolutní královnou her se stala norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, která stála na stupních vítězů po všech svých startech. Jako jediná měla pět medailí, z toho tři zlaté. Mezi muži čněl Petter Northug z Norska, kterému se zpočátku moc nedařilo, ale nakonec má jako jediný muž čtyři medaile a z toho dvě zlaté.

Údiv vzbuzoval bronz slovinské běžkyně na lyžích Petry Majdičové, která krátce před sprintem spadla ze srázu do potoka, zlomila si žebra a přivodila lehký pneumotorax. V medailovém cíli pak zkolabovala bolestí. Zlou krev způsobilo rozhodnutí sudích, že nejlepším krasobruslařem je Američan Evan Lysacek namísto favorita z Ruska Jevgenije Pljuščenka. Ten jen s těžkým srdcem přijímal stříbro.

Viva España!

Španělé poprvé vyhráli mistrovství světa ve fotbale. Dominanci evropských týmů stvrdili stříbrní Nizozemci a bronzoví Němci. Přitom cestu za titulem zahájili Španělé nečekanou porážkou 0:1 se Švýcarskem. V následujících šesti zápasech si však připsali stejný počet výher, byť dohromady vstřelili pouze osm gólů, tedy ze všech šampionů historicky nejméně.

Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen Uruguayec Diego Forlán, který se díky pěti gólům podělil s Villou, Němcem Müllerem a Nizozemcem Sneijderem i o korunu krále střelců. Fiaskem naopak skončilo mistrovství pro obhájce titulu Italy. Ti po nečekané prohře se Slovenskem balili kufry již po základní skupině, do další fáze poprvé v historii nepostoupil ani domácí celek z JAR.

Nejprestižnější klubovou soutěž Ligu mistrů ovládl potřetí v historii Inter Milán, který k triumfu v lize i domácím pohárů přidal i nejcennější trofej. Evropská liga se stala kořistí Atlétika Madrid, v jehož dresu slavil i český obránce Tomáš Ujfaluši.

Kdepak navrátilec Schumacher, ale mladík Vettel

Zdaleka nejvíce pozornosti fanoušků motorismu přitáhl comeback Michaela Schumachera do formule 1. I když se nakonec moc nevydařil. Sedminásobný mistr světa kariéru původně uzavřel druhým místem v sezoně 2006. Letos se ve 41 letech vrátil nikoliv do Ferarri, ale do nové stáje Mercedes. Jeho výkony však byly velkým zklamáním, v sezoně nasbíral pouhých 72 bodů, ani jednou nevystoupil na stupně vítězů a sedmkrát nebodoval vůbec. V čele šampionátu se postupně vystřídali Alonso, Massa, Button, Hamilton a Webber. Před poslední GP Abú Zabí měli k titulu nejblíže Alonso a Webber, rybník jim ale vypálil Sebastian Vettel. Německý jezdec stáje Red Bull se ve 23 letech stal nejmladším mistrem světa F1.

Stylově, triumfem nejúspěšnějšího pilota historie Sébastiena Loeba, se po 14 letech uzavřela éra speciálů kategorie WRC v mistrovství světa v automobilových soutěžích rallye. Tovární speciály kategorie WRC dříve stavěla a provozovala také mladoboleslavská Škoda, která se loni po tříleté odmlce do rallye vrátila s novým vozem Škoda Fabia S2000. Letos Škoda ovládla hodnocení značek seriálu IRC, finská posádka Juho Hänninen, Mikko Markkula v něm celkově zvítězila mezi jezdci a Češi Jan Kopecký, Petr Starý obsadili druhou příčku.

Šampionát silničních motocyklů letos poznal dva nové a jednoho staronového mistra. První tituly v kariéře si vyjeli Marc Márquez (125 ccm) a Toni Elías (Moto2), MotoGP ovládl Jorge Lorenzo. Ve 23 letech se tak radoval už ze svého třetího titulu v MS silničních motocyklů, prvního v nejsilnější kubatuře.

Výměny na tenisových trůnech

Tenisovým králem roku 2010 se jednoznačně stal Rafael Nadal. Popáté vyhrál French Open, podruhé Wimbledon a prvním triumfem na US Open se stal sedmým hráčem historie, který v kariéře opanoval všechny čtyři grandslamové turnaje. Na čele žebříčku ATP v červenci přesně po roce vystřídal Federera, který sice sezonu načal vítězstvím na Australian Open, ale poté se mu výsledkově příliš nedařilo a zabral až ke konci sezony, kdy vyhrál několik turnajů včetně prestižního Turnaje mistrů.

218509.jpg213260.jpg

Na ženském tenisovém trůnu se i přes vítězství na Australian Open a ve Wimbledonu neudržela Serena Williamsová, v říjnu ji přeskočila Caroline Wozniacká. Dánka s polskými kořeny se stala další světovou jedničkou v krátké době po Safinové bez jediného vyhraného grandslamu na kontě.

Euforie atletická i hokejová...

Vrcholnou atletickou akcí roku byl halový světový šampionát v Dauhá. Jeho hrdinou se stal trosjkokan Teddy Tamgho, který jeho závěr ozdobil novým světovým halovým rekordem 17,90 metru. Evropští atleti zápolili ještě při kontinentálním mistrovství pod širým nebem v Barceloně. Ke třem zlatým medailím se prodral francouzský sprinter Christophe Lemaitre (100, 200 a 4x100 metrů). Na Zlaté tretře už počtvrté závodil nejrychlejší muž světa a senzace předchozích sezon Usain Bolt, překonat deset let starý rekord Michaela Johnsona na trati 300 metrů se mu však o 13 setin sekundy nepodařilo.

Vlna hokejové euforie letos zaplavila Chicago, kam poprvé od roku 1961 putoval Stanleyův pohár. Tamní Blackhawks, tradiční klub kanadsko-americké NHL, porazili ve finálové sérii Philadelphii Flyers 4:2 na zápasy. Nejcennější individuální ocenění, Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče, obdržel švédský útočník Henrik Sedin z Vancouveru.

Sport v černém

Nedlouho před zahájením olympijských her jednadvacetiletý sáňkař Nodar Kumaritašvili z Gruzie podlehl zraněním, jež si způsobil při havárii v tréninku, když v rychlosti přes 140 km/h vylétl v poslední zatáčce Thunderbird z ledového koryta a zátylkem a zády narazil do nechráněného ocelového sloupu. Jeho smrt ovlivnila slavnostní zahájení i závody sáňkařů a skeletonistů, kterým byla zkrácena trať. Mezinárodní olympijský výbor mu in memoriam udělil Olympijský řád. MOV zasáhla i smrt dlouholetého bývalého prezidenta Juana Antonia Samaranche. Napoleon světového sportu zemřel ve věku 89 let.

Sportovní svět se musel vypořádat se smrtí japonského motocyklového závodníka Šoji Tomizawy. Teprve devatenáctiletý jezdec zemřel 5. září na následky vážných zranění, která utrpěl při pádu v závodě Moto2 během Grand Prix San Marina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články