Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sportovní rok 2021: rok nápravy, nebo jen dalších odkladů sportovních událostí?

Měl to být tradiční poolympijský rok bez těch největších sportovních akcí. Jenže celosvětová pandemie koronaviru na jaře roku 2020 způsobila něco, co čekal asi málokdo – přesun olympiády i fotbalového Eura na rok příští. A tak je letopočet 2021 nečekaně "olympijským". Ve hře by ale měly být i další sportovní trháky. Tedy pokud půjde vše tak, jak bylo naplánováno.

Je nám líto, video expirovalo.
ČT sport čeká nabitý rok, pokud koronavirus dovolí

Rallye Dakar

Sportovní rok 2021 odstartuje tradičně ikonickým motoristickým závodem Rallye Dakar. Podruhé se pojede v Saúdské Arábii, přičemž pořadatelé připravili závodníkům zbrusu novou trať.

Na startu by mělo být 555 závodníků z 41 zemí s výrazným českým zastoupením. Ve dvanácti etapách je čeká více než 7500 kilometrů, přičemž téměř pět tisíc kilometrů bude měřených. Prolog závodu je naplánován už na 2. ledna.

MS v házené mužů

Prvním šampionátem kolektivních sportů v novém roce bude mistrovství světa házenkářů, které od 13. ledna hostí Egypt. Rozšířený turnaj pro 32 mužstev, na kterém se představí i český tým, počítá s omezenou návštěvností zápasů kvůli protiepidemickým nařízením. Haly by měly být naplněny maximálně z 30 procent svých kapacit.

MS v biatlonu

Vrcholem biatlonové sezony bude mistrovství světa ve slovinské Pokljuce od 9. do 21. února. Největšími nadějemi zůstávají Markéta Davidová a Michal Krčmář. Ondřej Moravec se v aktuální sezoně s biatlonem loučí, připíše si na závěr kariéry medailový výsledek?

Bezprostředně na šampionát navážou dvě kola Světového poháru v Novém Městě na Moravě (4.–7. 3. a 11.–14. 3.). Zda i s diváky, to se teprve uvidí.

MS v hokeji

Největší otazník visí nad hokejovým šampionátem. Situace okolo pořadatelství turnaje je nadále nejasná. Ačkoli mají mistrovství společně uspořádat Lotyšsko s Běloruskem, druhá zmíněná země vykazuje značnou nestabilitu vzhledem k epidemické a hlavně bezpečnostní situaci. Část Bělorusů stále aktivně protestuje proti Lukašenkovu nedemokratickému režimu.

Zda se odhodlá Mezinárodní hokejová federace odebrat pořadatelství Bělorusku a přesune mistrovství jinam, není zatím zřejmé. Jisté je snad jen datum šampionátu – hrát by se mělo od 21. května do 6. června.

ME ve fotbale mužů

Další nejistota se vznáší nad tolik očekávaným fotbalovým Eurem 2020. Šampionát, který byl odložen na léto roku 2021, by mělo podle plánu hostit dvanáct zemí. Nicméně předseda UEFA Aleksander Čeferin připustil, že by jich vzhledem k budoucímu vývoji pandemie mohlo být méně.

Nejistá je také divácká účast na stadionech, zatím se počítá se všemi variantami – s plnou kapacitou, s částečnou kapacitou i s verzí bez fanoušků. Hrát se má od 11. června a v akci bude i česká reprezentace v Glasgow a Londýně. Finále je na programu 11. července.

ME v basketbalu žen

Basketbalovým vrcholem bude kromě olympijských turnajů evropský šampionát žen. Ve hře o účastnickou vstupenku do Francie a Španělska je stále i český výběr, přičemž postup má na dosah. O všem rozhodne závěrečný kvalifikační turnaj v Istanbulu, jenž se hraje začátkem února. Mistrovství Evropy odstartuje 17. června.

Tour de France

Nejslavnější cyklistický podnik Tour de France se chystá už na 108. ročník. Náročný etapový závod odstartuje v Brestu a v programu nebudou chybět ani dva výstupy během jediného dne na legendární Mont Ventoux.

Celkový triumf bude obhajovat Slovinec Tadej Pogačar. Zda bude na startu i pojedenácté Roman Kreuziger, je nejisté. Nejzkušenější český závodník opustil WorldTour a před novou sezonou přestoupil k druhodiviznímu týmu Gazprom-RusVelo.

Tadej Pogačar při průjezdu na Champs-Élysées
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Letní olympijské hry

Největší pozornost na sebe ale poutá odložená XXXII. letní olympiáda. Hry v Tokiu měly být oslavou sportu v roce 2020, ale hlavní akce dostala kvůli koronaviru stopku. Nový termín byl stanoven na 23. 7. až 8. 8. 2021. Japonsko mezitím počítá jak rostoucí náklady související s odložením Her, tak také klesající míru podpory tamního obyvatelstva.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) navíc rozhodl o vyloučení Ruska ze sportovních akcí kvůli v minulosti opakovaným dopingovým proviněním na příští dva roky, i když mu původně od WADA (Světové antidopingové agentury) hrozil čtyřletý distanc.

K vidění tak nejen v Tokiu, ale například ani v Pekingu na zimní olympiádě 2022 nebude ruská vlajka ani hymna. Zda se bude zákaz vztahovat i na ruské atlety, se teprve uvidí, neboť Světová atletika (WA) vede s Ruskem vlastní řízení.

Velká pardubická

Jednou z nejsledovanějších domácích akcí je tradičně Velká pardubická. Dostihový svátek České republiky s mezinárodním zastoupením neměl v roce 2020 diváckou kulisu. V novém roce tak bude vyhlížet jak uspořádání závodu 10. října, tak také účast přihlížejících.

MS ve florbalu

Konec roku by měl patřit florbalu. V listopadu je na programu nejprve šampionát žen, na kterém má jistou účast jen švédský pořadatel. Češky budou chtít z kvalifikace postoupit na další světový turnaj a překonat medailové trápení, neboť z posledních čtyř akcí braly čtyři čtvrtá místa. Muže čeká od 3. prosince odložené mistrovství světa ve Finsku. Také mužský výběr skončil na posledním šampionátu čtvrtý.

MS v házené žen

Kalendářní rok uzavře z pohledu kolektivních sportů házená. Od 2. do 19. prosince se odehraje mistrovství světa žen. Světové zlato budou obhajovat Nizozemky, které posledně přetlačily Španělky. Bronzové medaile budou chtít vylepšit ruské házenkářky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články