Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sport na půl plynu. Jak vypadalo sportovní soupeření v roce 2020?

Sportovní rok 2020 měl mít několik vrcholů, avšak realita byla jiná. Odkladem skončily například olympijské hry, jiné turnaje a soutěže složitě hledaly v nejisté době cestu. Sport ale přesto běžel, i když za omezených podmínek. Z jakých důvodů si budeme pamatovat letošní rok?

Ilustrační foto
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ramiro Agustin Vargas Tabares

Olympijský rok bez olympiády

Nejzásadnější sportovní okamžik roku nastal 24. března, kdy se v telefonickém rozhovoru prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach a tehdejší japonský premiér Šinzó Abe dohodli na odkladu letních olympijských her v Tokiu. Bylo to náročné rozhodování, koronavirus ale nakonec zvítězil a Hry byly přesunuty na červenec 2021.

Mnoho sportovců přišlo o jasný vrchol (v některých případech i závěr) kariéry. Kvalifikační systémy se musely překopat. Ekonomická ztráta je značná. Olympiáda ale nebyla zdaleka jedinou událostí, kterou musel svět v roce 2020 oželet: právě odklady a rušení soutěží jsou tím, co sportovnímu roku zcela dominovalo. Zda skutečně olympijské hry v novém termínu proběhnou, je nyní stále otázkou, na niž odpoví následující měsíce. 

Úspěchy Slavie i reprezentace, Rashfordův aktivismus

Český fotbal nezažil špatný rok. Na klubové úrovni dokázala Slavia znovu předvést, že se jí na domácích trávnících nemůže nikdo dost dobře rovnat. Co víc, výkony se sešívaní neztratili ani na mezinárodní úrovni, což nejnověji ukázal jejich postup do jarní části Evropské ligy. Taktéž reprezentace, která vyhrála skupinu Ligy národů, se neztratila.

V roce zrušených zápasů a klubových bublin ale vynikl ještě někdo jiný. Marcus Rashford, útočník anglického Manchesteru United, dokázal v letošním roce využít svou slávu a možnosti k činům, které přesáhly fotbalový trávník. Jeho kampaň za jídla zdarma pro školáky na britských ostrovech zasáhla celou tamní společnost a donutila britskou vládu ke změně své politiky. 

Pogačar ukradl triumf krajanovi

Slovinský cyklista vyhrál Tour de France, ale nebyl to Primož Roglič. Lídrovi nejsilnějšího týmu závodu Jumbo-Visma vyfoukl mladší soupeř vítězství až v předposlední etapě, a to z pozice, která už vypadala jako ztracená. Vždyť kdo by právě Rogliče dokázal zastínit v horské časovce, jeho výstavní disciplíně.

Odpověď zněla Tadej Pogačar. Mladičký Slovinec, který na Staré dámě debutoval, dokázal na papírového favorita najet dvě minuty, tedy dvakrát více, než potřeboval. Byla to prvotřídní senzace a největší zvrat slavného závodu od roku 1989, kdy Laurent Fignon ztratil vítězství poslední den o pouhých osm vteřin.

Biatlon přišel o svého vládce

Když odchází vládce nebo vládkyně svého sportu, je to vždy emotivní okamžik. Mnozí sportovci si svůj konec naplánují na velkou akci typu olympijských her či mistrovství světa, ne však Martin Fourcade. Pětinásobný olympijský vítěz se se svým sportem rozloučil bez zbytečné pompy či velkých slov na SP v Kontiolahti. Jak se ale sluší, byla to vítězná tečka.

V jednatřiceti letech se rozloučil dlouholetý vládce Světového poháru, který má doma dokonce sedm křišťálových glóbů za svou vládu mezi lety 2012 a 2018. Fourcade odjel bezmála 350 závodů v seriálu, třiaosmdesát z nich dokázal vyhrát. Až se bude na biatlon začátku tohoto století s odstupem vzpomínat, jeho jméno se zařadí na piedestal vede Ole Einar Björnadalena.

Bostonský maraton poprvé neproběhl

V atletickém světě padlo několik rekordů. Bylo to skoro s podivem, vždyť závodníci a závodnice přišli o velké množství závodů vinou koronaviru. Zvlášť Mondo Duplantis vynikl, když překonal tyčkařské rekordy jak v hale (618 cm), tak venku (615 cm). Jako symbol roku ale působilo něco jiného: zrušení Bostonského maratonu.

Vytrvalci se poprvé na slavnou trať vydali roku 1897, od té doby nebyl vynechán ani jeden ročník a ze závodu, který se běhá v dubnu na Den patriotů, se stala celosvětová ikona. Nepřetržitá série trvala až do letošního roku, kdy byl "Boston" nejprve odložen, aby byl posléze zrušen. Ve sportovním světě šlo o jednu z nejsmutnějších obětí pandemie.

Nadal potřinácté vyhrál Roland Garros

Rafael Nadal a pařížská antuka, málokteré sportovní spojení k sobě sedí tak dobře. Španělský tenista letos slavnému grandslamu – jednomu z pouhých dvou, které se tento rok podařilo uspořádat – dominoval i letos. Nadal vyhrál své třinácté Roland Garros, když ve finále ve třech setech vyprovodil Novaka Djokoviče.

Jeho vítězství mělo ještě jeden dovětek. Pro Nadala šlo už o dvacátý vítězný grandslam, čímž vyrovnal rekord svého dlouholetého soupeře v počtu triumfů. Oba nyní mají po dvaceti a debata o tom, kdo z nich je větší legendou, může pokračovat. Nepříjemným dozvukem sezony je pro tenisový svět aféra Alexandera Zvereva, který čelí obvinění z domácího násilí.

Hamilton vedl protesty a vyrovnal Schumachera. Grosjean unikl z plamenů

Pořádně slyšet bylo o seriálu formule 1. Rychlé monoposty létaly po okruzích, vítěz byl ale totožný jako v minulých letech. Lewis Hamilton překonal v počtu vítězství Michaela Schumachera, kterého také vyrovnal se sedmi tituly na čele tabulky triumfů v klasifikaci seriálu. Hamilton také prolomil tabu a tradičně apolitický svět F1 narušil podporou protestů Black Lives Matter.

Závěr sezony, kdy už bylo o celkovém vítězi rozhodnuto, hodně zdramatizovala nehoda Romaina Grosjeana. Francouzský pilot proletěl bariérou, načež jeho monopost zahalily plameny. Byly to hrůzné vteřiny čekání na to, kdy a zda se Grosjean z hořícího pekla vynoří. Vše naštěstí dopadlo dobře, za což jsme mohli děkovat bezpečnostním prvkům, které F1 v minulých letech v konstrukci závodních vozů zavedla.

Turnaj dvacítek viděla Ostrava, Češi neuspěli

Přelom roku tradičně kromě lyžařských sportů patří také hokeji, konkrétně tomu mládežnickému. Turnaj dvacítek tentokrát uspořádala Ostrava, o to větší tlak tedy na domácích reprezentantech ležel. Výběr trenéra Václava Varadi toužil přesvědčit hokejovou veřejnost, že budoucnost sportu není ztracená.

Jenže ostravský turnaj se Varaďově partě nepovedl. Tým sice v základní skupině dokázal překvapivě porazit Rusko, avšak v klíčovém čtvrtfinále nestačil na jasně lepší Švédy. "Za mě osobně je výsledek na mistrovství světa v Ostravě jednoznačně neúspěch," hodnotil výkony dvacítky neúprosně šéftrenér Filip Pešán a dodal, že rozdíl mezi výkonem Čechů a Švédů byl "diametrální".

Je nám líto, video expirovalo.
Dusík: Největším českým zklamáním MS byla určitě elitní trojice hráčů

NBA se uzavřela do bubliny, zvítězili Lakers

Koronavirus ovlivnil podobu všech sportů, "vzorem" pro ostatní se ale staly především zámořské soutěže NBA a NHL. Basketbalová liga se uzavřela do bubliny v Disneyho centru na Floridě, kde se za zavřenými dveřmi podařilo soutěž dohrát. To samo o sobě bylo čelným kandidátem na událost roku vzhledem k parametrům pandemie ve Spojených státech.

Samotné play-off pak vyhráli Los Angeles Lakers, kteří v pořadí sedmnáctým titulem vyrovnali rekord Bostonu Celtics. K vítězství dotáhl tým LeBron James, pro něhož šlo už o čtvrtý vítězný prsten. James byl MVP finálové série a znovu ukázal, že jeho vláda nad nejslavnější basketbalovou ligou světa, do níž byl na podzim draftován Vít Krejčí, nekončí.

Brady se rozešel s Belichickem a Patriots

Bylo to jedno z nejúspěšnějších sportovních partnerství. Když v šestém kole draftu sáhli New England Patriots po Tomu Bradym, právě se jim povedl patrně nejlepší výběr v historii soutěže. Nikdo to tehdy nemohl tušit, ale Brady v dalších dvou dekádách dovedl klub k šesti Super Bowlům, sám se čtyřikrát stal MVP finálové série a překonal řadu rekordů.

Každá cesta ale někde končí, což platilo i v tomto případě. Spolupráce Bradyho s vynikajícím koučem Billem Belichickem v minulých letech skřípala, hvězdný quarterback stárl a výsledkem byl jeho odchod do Tampy Bay. Zde se zatím v dresu Buccaneers snaží marně vzpomenout na úspěchy dnů minulých.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kalemba o Super Bowlu
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články