Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

White zklamal, na U-rampě skončil bez medaile

Soči – Shaun White třetí olympijské zlato na U-rampě nepřidal. Největší favorit a mnohonásobný vítěz X-Games v první finálové jízdě spadl, ve druhé několikrát chyboval a nakonec skončil dokonce bez medaile na čtvrté příčce. Zlato překvapivě získal naturalizovaný Švýcar Jurij Podladčikov, stříbro má patnáctiletý Japonec Ajumu Hirano a bronz jeho krajan Taku Hiraoka. Američané poprvé v olympijské historii nevybojovali na U-rampě žádný cenný kov.

Pětadvacetiletý Podladčikov nezačal svůj "zlatý" den dobře. Z kvalifikace si přímý postup nezajistil a musel do semifinále, které už vyhrál a ve finále nejlépe využil nečekaných chyb Whitea. Ve druhé jízdě Švýcar s přezdívkou "I-Pod" dostal za skoky včetně otočky o 1440 stupňů známku 94,75 bodu a bral zlato.

"Mám pocit, že omdlím. Všechno mi vyšlo přesně tak, jak jsem plánoval. Při jízdě jsem cítil, že všechno jde, jak má. I ty nejtěžší triky mi šly hladce. Nemám pro to slov," uvedl Podladčikov, který si užíval podporu fanoušků ve svém rodném jazyce. 

Američané poprvé bez medaile

"Jsem zklamaný," žehral White. "Štve mě to, že v tréninku jsem to dával, ale to se stane. Jezdit vyrovnaně je obtížné," dodal. Američané měli z dosavadních čtyř olympijských závodů na U-rampě od Nagana 1998 osm medailí, z Krasné Poljany ale odjeli s prázdnou. Další z favoritů Danny Davis nedokončil ani jednu jízdu a byl až desátý. Měkčí a ne tak vysoká U-rampa zámořským snowboardistům očividně neseděla, Davis ji po tréninku označil za "svinstvo".

Naopak Podladčikov navázal na premiérový triumf jiného Švýcara Giana Simmena z Nagana. "Je bezva, že lidi v Americe i ve světě teď vědí, že existují i další snowboardisti kromě Shauna Whitea," prohlásil Davis. "Nevykládej si to špatně, Shaune, ale jsou tu kluci, kteří jsou stejně dobří, nebo možná lepší, a Jurij byl dneska nejlepší ze všech. Byl neuvěřitelný," dodal. 

Závod snowboardistek na U-rampě se uskuteční ve středu i se Šárkou Pančochovou, pátou z olympijského závodu ve slopestylu. Při něm měla těžký pád a skončila otřesená, i do druhé olympijské soutěže však nastoupí. 

Muži - U-rampa:

1. Podladčikov (Švýc.) 94,75, 2. Hirano 93,50, 3. Hiraoka (oba Jap.) 92,25, 4. White (USA) 90,25, 5. Hablützel (Švýc.) 88,50, 6. Čang I-wej 87,25, 7. Š' Wan-čcheng (oba Čína) 81,00, 8. Ravnjak (Slovin.) 72,25, 9. Callister (Austr.) 68,50, 10. Davis (USA) 53,00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články