Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Rusku se protestovalo proti olympiádě i homofobii

Soči – V souvislosti s blížící se olympiádou v Soči se začalo v Rusku demonstrovat. V Moskvě vyrazili do ulic levicoví demonstranti. Jejich transparent s nápisem "Soči - hostina uprostřed moru" ale zabavila soukromá ochranka. Sami protestující skončili na policii. Dvojice demonstrantů bojující za práva gayů pak protestovala v Petrohradu. Tyto osoby ale zatčeny nebyly.

Demonstrace za práva gayů v Petrohradu
zdroj: AP Photo autor: Elena Ignatyeva

V metropoli se demonstranti pokusili zapálit pochodně. Jejich akce ale trvala jen několik minut. Jedním ze zadržených byl reportér zpravodajského portálu Grani.ru Dmitrij Zykov, jemuž se podařilo uniknout z policejní služebny. Na svém účtu v sociální síti Twitter pak napsal, že policisté na místě protestu nejspíš zadrželi i několik náhodných kolemjdoucích.

V Petrohradu protest zorganizovali aktivisté, kteří se angažují ve prospěch práv homosexuální menšiny. Na transparentu, který dvojice demonstrantů rozvinula u velkých hodin odpočítávajících čas zbývající do zahájení olympiády, stál nápis "Berlín 1936 = Soči 2014". Akce prý měla připomenout projevy homofobie, které provázely olympijské hry v nacistickém Německu a které se před letošní olympiádou objevují i v Rusku.

Demonstrace za práva gayů v Petrohradu
zdroj: AP Photo autor: Elena Ignatyeva

Kvůli petrohradskému incidentu nikdo zadržen nebyl. Dvojice totiž využila právní úpravy, která jednotlivé osobě protestní akci povoluje. Jejich rozestup byl prý dostatečný, takže policisté neměli důvod někoho zatknout.

V Moskvě i v dalších ruských městech byla policie v posledních dnech kvůli olympiádě v Soči uvedena do stavu zvýšené pohotovosti. V moskevských ulicích se objevily posílené hlídky a byla zvýšena ostraha hlavních křižovatek, dopravních uzlů a městských tržišť.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články