Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sportoviště v Soči jsou téměř hotová, pořadatelé hlásí dostatek sněhu

Praha – Olympijské hry v Soči se blíží a už teď se o nich hovoří jako o hrách největších, nejdražších a nejpompéznějších. Kritici však dodávají, že budou zároveň i nejzkorumpovanější. Po sportovní stránce je však ve známém černomořském letovisku i v blízké horské oblasti Krasnaja Poljana vše připraveno a olympiáda by mohla začít klidně dnes, tvrdí ruský zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Minulou zimu trápil dějiště nadcházejících her nedostatek sněhu, letos je v tomto ohledu vše v pořádku. "Organizátoři si pochvalují dostatek sněhu, momentálně ho leží mezi 70 a 110 centimetry, přičemž bezpečná vrstva je někde kolem 50 centimetrů. Loni touto dobou v Soči sníh vůbec nebyl, letošní zima má být ale mnohem tužší," říká Karas s tím, že v době konání olympiády by mělo v Krasnaje Poljaně napadnout až dva metry sněhu.

V samotném Soči se sice ještě stále staví, téměř všechny důležité budovy a objekty už jsou však vybudovány. "Celý areál je prakticky hotov, kromě stadionu, na kterém se bude celá olympiáda zahajovat a který poté bude hostit i světový šampionát ve fotbale v roce 2018. Připraveny jsou obě hokejové haly, ve kterých se bude konat předvánoční hokejový Pohár prvního programu, hala pro rychlobruslení, curling i krasobruslení.

Výhodou olympiády v Soči by měla být i jistá kompaktnost celého přímořského areálu. "Jednotlivá sportoviště od sebe dělí pouhé desítky metrů, takže pro diváka nebude problém přesunout se třeba z hokejové arény do haly pro krasobruslení. Všechno bude mít jako na dlani," chválí Karas.

Jedním ze zásadních témat všech velkých sportovních akcí poslední doby je otázka bezpečnosti. V Soči, ležícím v blízkosti neklidného kavkazského regionu, to platí dvojnásobně. "Zajištění bezpečnosti je pro Rusko samozřejmě prvořadé. Zejména ruský prezident Vladimír Putin na toto téma hovoří velmi často a velmi se zajímá o práci bezpečnostních složek. Podle některých údajů by přímo v dějišti her mělo být nasazeno až 75 tisíc policistů. Už teď, dva měsíce před olympiádou, není nijak jednoduché dostat se na sportoviště, bezpečnostní prohlídky jsou velmi přísné," uzavírá Karas.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články