Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Shorttrackař Loudín na Hrách dozávodil, na "patnáctistovce" zvítězil Hamelin

Soči - Shorttrackař Vojtěch Loudín se loučí s olympijskými hrami už po první rozjížďce. V závodě na 1 500 m se nevešel mezi trojici postupujících z páté rozjížďky do semifinále, jeho čas 2:14:906 by však stačil na postup v rozjížďkách číslo dvě, tři i čtyři i šest. Pro vítězství si ve finále dojel Kanaďan Charles Hamelin a navázal tak na dva tituly z předchozích her ve Vancouveru. Jen bronz zbyl na domácího favorita Viktora Ana.

Devětadvacetiletý Hamelin před čtyřmi lety ovládl pětistovku a byl členem vítězné štafety na 5000 metrů. V Soči vyhrál rozjížďku i semifinále na 1 500m a skvěle si vedl i ve finále. Do vedení sli čínští reprezentanti, kteří nasadili na poměry bojů o medaile relativně rychlé temp, záhy se ale do čela dostal Charles Hamelin, který si celý závod kontroloval situaci vpředu a suverénně si dojel pro zlato.

Domácí favorit korejského původu Viktor An nakonec finišoval pouze o druhou příčku. Cílová fotografie mu přisoudila bronz - na Číňana Chan Tchien-jü ztratil pouhých sedm tisícin a nezískal tak své čtvrté olympijské zlato. Rusko nicméně slaví první olympijskou medaili v short tracku, An získal cenný kov už pro druhou zemi. V Turíně 2006 pod svým tehdejším jménem An Hjon-so a pod korejskou vlajkou vybojoval tři zlaté a jeden bronz.

"Toužil jsem po zlatu, snil jsem o tom, ale nejsem úplně zklamaný, že je to bronz," řekl An, majitel dvou desítek zlatých medailí z mistrovství světa. Hamelin byl za jeho skalp rád. "Je příjemné vidět Ana za sebou. Vždycky jsem si přál ho porážet. Ta výhra je o to lepší, když je to proti takovým legendám," pochvaloval si Hamelin. 

Loudín rychle dozávodil

Třiadvacetiletý rychlobruslař z Mladé Boleslavi se představil v páté ze šesti šestičlenných rozjížděk. Od startu jezdil vzadu startovního pole. Dvě kola před koncem sice předjel Kazacha Denise Nikišu, ale zbylá čtveřice soupeřů se mu vzdálila. Do cíle tak dorazil na nepostupovém pátém místě. 

"Zajel jsem český rekord. Škoda Kazacha vedle mě, že mi tam trochu překážel a na konci mi tak trochu popojeli. Ale furt jsem si držel stejný odstup, takže škoda, že jsem ho nepředjel předtím, než nemohl. Myslím, že jsem mohl dojet s nimi ve skupině," litoval Loudín po závodě.

Český rychlobruslař nakonec obsadil konečné 26. místo. Pro Loudína je však úspěchem už sama účast na Hrách, kde se představil jako historicky první český mužský zástupce v short tracku. "Byla to výborná atmosféra. Nikdy jsem takovou atmosféru nezažil a doufám, že si to ještě někdy zopakuji," prohlásil český rychlobruslař.

Výsledky short tracku mužů na 1500 m:

1. Ch. Hamelin (Kan.) 2:14,985, 2. Chan Tchien-jü (Čína) 2:15,055, 3. An (Rus.) 2:15,062, 4. Celski (USA) 2:15,624, 5. Čchen Te-čchüan (Čína) 2:15,626, 6. I Han-pin (Korea) 2:16,466, 7. Whelbourne (Brit.) bez času, ...26. Loudín - vyřazen v rozjížďce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články