Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rybář: Gábina tu ještě neřekla poslední slovo

Soči – Trenér Ondřej Rybář se před stíhacím závodem postavil s dalekohledem zhruba doprostřed střelnice. Tam totiž při prvních dvou položkách vleže pálila Gabriela Soukalová. Při poslední střelbě vestoje však už musel dalekohled směrovat hodně ostře doprava. Na třetí stav. Tam Soukalová minula jednu ránu a po skvělém výkonu skončila těsně pod stupni vítězů, byť startovala až jako devětadvacátá.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Domračevová pojede i s chybou první, kolem to ale bude našlapané. Čistě za Gábou (Soukalovou) střílela Gregorinová a Semerenková, to je škoda. To je ohromná škoda," řekl kolegům do vysílačky Rybář. V tu chvíli mu došlo, že česká biatlonistka přišla o druhou pozici, z níž by si bez problémů přijela do cíle pro medaili. Vždyť její běžecký výkon byl třetí nejlepší z celého startovního pole.

Soukalová se snažila ještě urvat alespoň bronz. Skvěle běžela Norka Tora Bergerová, nakonec stříbrná žena, a právě na poslední položce bezchybně střílející Slovinka Teja Gregorinová, jež českou reprezentantku odsunula mimo medaile. "Bude čtvrtá," zahlásil Rybář do vysílačky, když Soukalová přijela do cílové rovinky.

Nikdo ale nečekal, že by Soukalová po pokaženém sprintu bojovala o medaili. "Rozhodně to byl další nádherný závod. Kdyby měla medaili, byla by to už moc velká pohádka. Jít na medaili z 29. místa, v to nikdo nedoufal," usmál se nakonec Rybář. "Je to fantastické, jak jela, pojďme se z toho radovat, i když je samozřejmě škoda té rány," prohlásil.

Zmíněná chybná rána ale tentokrát nebyla smolná. Naopak při poslední položce měla Soukalová štěstí. "Měla tam i jednu takovou ránu hodně těsnou, nemuselo to spadnout. A ta chyba šla daleko vpravo. Gabča přesto předvedla perfektní výkon," pochválil. "I tohle čtvrté místo ukazuje sílu. Kdybychom doteď neměli medaili, bylo by nám to ohromně líto, na druhou stranu už máme dvě a Gabča ještě neřekla poslední slovo," věřil Rybář.

Soukalová rozdávala smích, i když na medaili prý neměla

Po prvním závodu na olympijských hrách byl úsměv na tváři Gabriely Soukalové trochu vynucený, po stíhačce už byl upřímný. Posun z 29. pozice po sprintu na čtvrté místo, které je považováno za extrémně nepopulární, ji nadchl. Minelu, která ji připravila nejspíš o stříbro, si nevyčítala. "Vím, že vždycky je nějaká možnost, ale je to biatlon. Rozhodovala poslední položka, v tom je kouzlo tohoto sportu," neřešila Soukalová, že jeden z terčů zůstal černý.

Na poslední střelnici přijela ve skupině a bylo jasné, že na medaili musí položku zvládnout s nulou. "To bylo hodně o hlavě. Snažila jsem se uklidnit, ale moc to nešlo," pokrčila rameny Soukalová, která po jedné chybě musela na trestné kolo. Přesto to ještě chvíli vypadalo, že by mohla na stupně vítězů vystoupit, soupeřky ji ale setřásly v posledním stoupání. "Tam se lámal chleba, holky práskly do koní a bylo to," uznala.

Sport
zdroj: ČT4

I za té situace ještě doufala. "Protože mi jely super lyže a jsem těžká jako blázen, tak jsem myslela, že je dojedu z kopce. Jenže nic. Dojela jsem je o dva metry a ony mi zase cukly do kopce," rozesmála se znovu. Pak už neměla sílu. "Roviny mi docela jdou, ale nevěděla jsem, jak daleko jsou za mnou další, tak jsem to napálila. Ale na medaili to nebylo," uvedla.

Možná by Soukalová měla do všech závodů nastoupit se ztrátou, neboť ji to dokáže vyhecovat k extrémním výkonům. A uklidní se. "Jediné, co mě před startem děsilo, byla ta trať. Naštěstí to odhrabali alespoň na střelnici. Vůbec se nedivím, že kluci včera padali," prohlásila. "Ale je pravda, že čím jezdím víc zepředu, tím jsem nervóznější. Roztřesu se, když cítím kov. Takhle jsem neměla co ztratit a byla jsem v klidu," uznala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články