Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Rusko před Soči: Boj proti teroristům a pozvánka pro homosexuály

Soči - Během protiteroristické akce v dagestánské Machačkale zlikvidovaly ruské speciální jednotky sedm islamistů. Skupina měla údajně na svědomí útok na místní restauraci. Kvůli blížící se olympiádě jsou ruské bezpečnostní síly v pohotovosti. Kromě strachu z teroru uklidňuje ruský prezident Vladimir Putin také napětí kvůli diskriminaci homosexuální menšiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Putin chce každodenní boj s teroristy

Dnešní vojenská operace následuje po pátečním útoku před jednou restaurací v Machačkale. Neznámý pachatel tam nejprve vystřelil z granátometu, a když na místo dorazili policisté, aby incident vyšetřili, explodovalo zaparkované auto. Nikdo zřejmě nepřišel o život, ale nejméně sedm lidí utrpělo zranění.

  • V oblasti severního Kavkazu, kam patří vedle Dagestánu mimo jiné i Čečensko, bojují muslimští povstalci za odtržení regionu od Ruska a vytvoření vlastního státu. Využívají k tomu hojně teroristické útoky. Připisují se jim také sebevražedné atentáty, které si minulý měsíc ve Volgogradu vyžádaly 34 obětí na životech (více zde).

Ruské bezpečnostní složky mají nejvyšší stupeň pohotovosti. Posílené hlídky se zaměřují především na místa, kde se shromažďuje hodně lidí. Policisté, vojáci i kozáci, ti všichni teď v médiích vyzývají lidi, aby si všímali podezřelých osob a zapomenutých zavazadel. "Pokud si dovolíme projevit slabost a ukázat svůj strach, pak jim umožníme realizovat jejich cíle," říká ruský prezident Putin, který mluví o každodenním boji s teroristy.

Tři týdny před Hrami se prezident olympiádě věnuje v každém vystoupení na veřejnosti, aby svět ujistil o bezpečnosti ZOH. Soči se má stát vizitkou moderního Ruska, pročež je závěrečná zpráva o úspěchu Her pro Putina tak důležitá. "Má potvrdit stabilitu jeho režimu a úspěšnost kurzu, který Rusko pod jeho vedením nabralo," říká politolog Dmitrij Oreškin.

Vítáme homosexuály

Putin se ale snaží šířit i dobré zprávy: mírní vízový režim a tlumí obavy homosexuálů. Uvedl, že Rusko na olympiádě přivítá všechny sportovce i návštěvníky bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Navíc poukázal na to, že jiné sexuální zaměření není v Rusku na rozdíl od 70 jiných zemí, včetně několika států USA, trestné.

"Proto žádné nebezpečí pro lidi s takovou netradiční orientací, kteří se chystají přijet jako hosté nebo jako účastníci olympijských her, neexistuje," zdůraznil Putin při rozhovoru, jehož se zúčastnily například týmy televizních stanic BBC, ABC News nebo čínské CCTV.

Vladimir Putin mluví v Soči s novináři.
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Nikolsky Alexej

Rusko se stalo v zahraničí terčem ostré kritiky za nedávné přijetí zákona o zákazu propagace netradiční sexuální orientace mezi nezletilci, který svou nejasností umožňuje zakazovat veškeré akce homosexuální komunity a přinejmenším nepřímo povzbuzuje k útokům proti homosexuálům. Proto se objevily výzvy k bojkotu olympiády.

  • Putin tvrdí, že zmíněný právní předpis nezakazuje homosexualitu ani propagování homosexuality jako takové, ale propagandu homosexuality a sexuálního zneužívání ve vztahu k dětem. Zdůraznil, že jsou to dvě zcela rozdílné věci.

Rozhodnutí některých západních státníků nezúčastnit se zahájení Her Putin bagatelizoval. Poukázal na to, že "někteří šéfové států a vlád vůbec nemají ve zvyku zúčastňovat se zahajování (olympijských her)". Pokud však přijedou, je to prý "dobrá příležitost pohovořit si, prodiskutovat některé věci". Dodal, že nechce míchat sport a politiku.

  • Na dotaz zpravodaje agentury Around the Rings Putin odpověděl, že nemá problém setkat se s americkou delegací, v níž budou i zástupci homosexuální komunity, včetně slavné tenistky Billie Jean Kingové (více čtěte zde).

Skupina 27 nositelů Nobelovy ceny tento měsíc vyzvala Putina v otevřeném dopise, aby zákon o zákazu propagace netradiční sexuální orientace zrušil. Dopis má "ukázat, že mnoho vážených členů mezinárodního vědeckého společenství projevuje solidaritu s politiky, umělci, sportovci a mnoha dalšími, kteří již vyjádřili svůj odpor k postupu ruské vlády proti homosexuálním spoluobčanům". Moskva kritiku odmítá coby vnucování cizích hodnot.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články