Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

USA varují své občany před možnými hrozbami v Soči

Washington - Americké ministerstvo zahraničí dnes doporučilo občanům Spojených států jedoucím do Ruska na olympijské hry v Soči, aby dbali na svou bezpečnost vzhledem k možným teroristickým hrozbám, kriminalitě a nejisté lékařské péči. Ministerstvo konstatuje, že ruské úřady slíbily podniknout příslušná bezpečnostní opatření, zároveň ale připomíná nedávné teroristické útoky ve Volgogradu, byť je toto město od Soči zhruba tisíc kilometrů daleko.

Zajištění bezpečnosti během ZOH v Soči
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Heikki Saukkomaa

Ministerstvo v upozornění přiznává, že nemá žádné informace o nějakém specifickém ohrožení amerických zájmů v souvislosti se zimní olympiádou, nicméně poukazuje na to, že velké události, jako jsou právě olympijské hry, představují přitažlivý cíl pro teroristy. Američané by proto měli znát prostředí, v němž se nacházejí, a dobře zvažovat použití místní hromadné dopravy.

Moskva se obává, že by islamističtí extremisté ze zakavkazských republik mohli olympiádu využít k teroristickému útoku. Vláda proto podnikla řadu bezpečnostních opatření. Nejen samo Soči, ale celá rozsáhlá oblast severně od hranic s Gruzií je podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění ve městě sledují i monitorovací družice z oběžné dráhy. Kromě zákazu vjezdu aut bez speciálního povolení se v dějišti olympiády zavádí nový systém odbavování poštovních zásilek a kontrola mobilní komunikace. Záchytná parkoviště pro přespolní jsou umístěna zhruba 100 kilometrů od Soči. Do bezpečnostní operace se má zapojit až na 100 000 příslušníků policie a armády, pomáhat budou i experti americké FBI.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články