Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První část výpravy včetně Sáblíkové už bydlí v Soči

Praha – První část olympijské výpravy včetně 27 českých sportovců přiletěla do dějiště olympijských her v Soči, kde se ubytovala v olympijských vesnicích. Na palubě vojenského speciálu, který odstartoval po deváté hodině ranní z pražského letiště ve Kbelích, bylo i několik medailových aspirantů v čele s dvojnásobnou olympijskou šampionkou z Vancouveru rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou.

Čeští sportovci před odletem do Soči
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Spolu se Sáblíkovou by o stupně vítězů měly usilovat také biatlonistka Gabriela Soukalová či snowboardistka Šárka Pančochová, které v této sezoně dokázaly stejně jako Sáblíková ovládnout závody světového poháru. Na pódium tajně pomýšlí i akrobatická lyžařka v boulích Nikola Sudová či rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Na palubě byli reprezentantky v jízdě v boulích, sáňkaři, všichni biatlonisté včetně dalších nadějí Ondřeje Moravce a Veroniky Vítkové, rychlobruslaři a tým běžců na lyžích s výjimkou Lukáše Bauera, kterého ještě v sobotu čeká závod světového poháru v Toblachu na jeho nejlepší trati 15 km klasickou technikou.

Jelena Isinbajevová: "Rusko je svou pohostinností vyhlášené. Uděláme vše pro to, aby se vám tady líbilo a abyste zde byli spokojení."

Na místě čekal všechny akreditační proces, z letiště se pak přesunuli ubytovat. Olympijskou vesnici v Soči slavnostně otevřela mistryně světa ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová. U moře zůstanou pouze rychlobruslaři, zbytek výpravy se přesunul do dvou horských olympijských vesnic, které jsou od hlavního Olympijského parku v Soči vzdáleny zhruba 50 kilometrů.

Jejich starostkou je rychlobruslařka Světlana Žurovová. Ve všech vesnicích mají sportovci, trenéři, funkcionáři i hosté k dispozici například fitness-centrum, kino, knihovnu nebo koncertní sál. V Krasné Poljaně jsou olympijské vesnice pro 3 000 a 1 000 lidí, přímo v Soči bude bydlet 2 000 sportovců a členů doprovodu. Štáb ČOV pod vedením Martina Doktora převzal příslušné budovy ve vesnicích už na počátku týdne. "Pokoje jsou stroze vybaveny, ale jsou čisté a prostorné. Vše voní novotou," uvedl Doktor.

Jako první do prostorů vojenského letiště v Kbelích dorazila akrobatická lyžařka Tereza Vaculíková, která byla na místě již v 5:45, tedy více než s tříhodinovým předstihem. Nejkratší spánek za sebou zřejmě měla Soukalová, která přijela do Prahy s dalšími biatlonisty z Jablonce nad Nisou. Naopak rychlobruslaři do Prahy přijeli už ve středu večer a dnes proto nemuseli mít tak časný budíček.

Další čeští reprezentanti do Soči odletí v úterý a ve čtvrtek. Nominaci si vybojovalo celkem 88 reprezentantů a jeden náhradník. V pátek 7. února budou v pořadí XXII. zimní olympijské hry slavnostně zahájeny. Speciály přímo ze zámoří do Ruska přiletí hokejisté působící v NHL; Jaromír Jágr a spol. přistanou v Soči ve třech skupinách v pondělí 10. února. O dva dny později čeká národní tým první zápas turnaje proti Švédsku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články