Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pochodeň pro hry v Soči má připomínat Ptáka Ohniváka

Moskva - Olympijská pochodeň pro zimní hry v Soči v roce 2014 má předlohu v peru pohádkové bytosti Ptáka Ohniváka. Pořadatelé sportovního svátku představili 1,8 kg těžkou a 0,95 metru vysokou pochodeň na ceremoniálu v Moskvě. Výsledkem týmové práce designérů je spojení moderního pojetí s motivem z tradičního světa ruských pohádek. Pochodeň je vyvedena ve stříbrné a červené barvě.

Pochodeň pro hry v Soči
zdroj: ČTK/AP

Prvními, kdo si téměř dva kilogramy vážící a metr vysokou olympijskou pochodeň vyzkoušeli, byli ruští krasobruslaři, zlatá medailistka z olympiády v Turíně 2006 Taťána Navková a mistr světa z roku 2003 Ilja Averbuch. Pochodeň ponese 14 tisíc běžců, trasa vede tak, aby olympijský oheň vidělo 90 procent Rusů, tedy 130 milionů lidí. Trasa měří 65 tisíc kilometrů, pochodeň bude převážena vrtulníkem i na sobím spřežení. Oheň zahájí pouť 7. října.

Rok před olympiádou se o Soči mluví stále častěji, práce na sportovištích finišují. "V této sezoně se v Soči uskuteční 22 soutěží na úrovni minimálně světového poháru, díky nimž prověříme naši současnou sportovní infrastrukturu," říká předseda organizačního výboru Dmitrij Černyšenko.

Přímo v Soči se letos rozdají medaile v patnácti olympijských disciplínách, tou první bude Světový pohár v rychlobruslení na krátké dráze. V dějišti zimních olympijských her oheň vzplane přesně za 389 dnů. 

Stejnou pochodeň, jen v bledě modrém provedení, bude mít také zimní paralympiáda, jež bude zahájena 7. března 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
V Moskvě byla představena pochodeň pro Soči
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články