Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po štafetě minuta ticha. "Vítězství věnujeme celé Ukrajině," prohlásila Pidhrušná

Soči - Po triumfu ukrajinských biatlonistek ve štafetě se na tiskové konferenci držela minuta ticha. K uctění památky desítek obětí střetů demonstrantů a policie při protestech v Kyjevě vyzvala finišmanka vítězného kvarteta Olena Pidhrušná. "Prosím vás, abyste nejprve vzpomněli na oběti protestů v naší vlasti," vyzvala Pidhrušná.

Ukrajinští fanoušci při štafetě biatlonistek
zdroj: ČTK/AP

Přítomní v čele s šéfem Ukrajinského olympijského výboru Sergejem Bubkou bez váhání povstali a prosbu splnili. "Snad tohle vítězství pomůže náš národ spojit," přál si Bubka. "Udělaly (biatlonistky) maximum pro to, aby tady zavlála modrožlutá vlajka a zazněla ukrajinská hymna," dodal.

"Tohle vítězství věnujeme celé Ukrajině," řekla Pidhrušná. Ačkoli se průvodce konferencí snažil nabádat její účastníky, aby se drželi sportovního dění, nebylo možné se událostem na Ukrajině vyhnout. "Dnes nám nikdo nepoložil otázku, která by se tohoto tématu nějak nedotýkala," řekla Pidhrušná.

Poznamenala ale, že přes složitou situaci v zemi se tým dokázal přimět plně koncentrovat na závod. "Jsme profesionálky a přes to všechno jsme se soustředily jen na cíl získat pro naši zemi první biatlonové zlato. Patnáct let jsme na to dřely," uvedla Pidhrušná.

Ukrajinky triumfovaly den poté, co někteří jejich kolegové z výpravy kvůli situaci v zemi předčasně opustili olympijskou vesnici v Soči a vrátili se domů. Lyžařka Bogdana Macocká se například vzdala startu ve slalomu. Ukrajina měla v Soči výpravu 43 sportovců.

Ve středu chtěli Ukrajinci nastoupit s černými páskami, kterými by uctili památku obětí střetů, Mezinárodní olympijský výbor jim to ale nepovolil s odkazem na olympijskou chartu, jež zakazuje politickou, náboženskou, rasovou či jinou propagandu na olympijských sportovištích. Není vyloučeno, že se MOV bude zabývat i děním na tiskové konferenci po závodu biatlonistek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články