Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Biatlonistky doběhly ve štafetě čtvrté, historické zlato putuje na Ukrajinu

Soči – České biatlonistky ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková skončily s odstupem na nepopulárním čtvrtém místě v závodě štafet. K bronzu scházelo 46 sekund. Jde o nejlepší výsledek pro Česko na zímních olympijských hrách. Maximem bylo dosud 6. místo z Nagana. "S takovým dobíjením, to je neuvěřitelné, že jsme čtvrté," řekla nejlepší z Češek Soukalová. Zlato v chmurných časech slavily Ukrajinky. Stříbrné jsou Rusky, třetí doběhly Norky.

Gabriela Koukalová (tehdy Soukalová) předává štafetu Jitce Landové
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitry Lovetsky

Trenér Jindřich Šikola postavil překvapivě na první úsek Puskarčíkovou. Českou jedničku Soukalovou nechal přebírat, vše se pokusit udržet měla Landová a finišmankou byla Veronika Vítková.

Puskarčíková dvakrát na první střelbě dobíjela a mezičasem projela dvanáctá se ztrátou třiceti vteřin. Velké problémy měla hned na úvod německá biatlonistka Preussová. V jednom ze sjezdů spadla a nabrala sníh do mířidel zbraně. Na stavu využila všech tří dobití. Štafetu předávala jako poslední se ztrátou necelých tří minut. Francouzka Brunetová dopadla ještě hůř. Po nepříjemném pádu musela být ošetřena. Její štafeta tak byla donucena odstoupit. Druhá položka znamenala pro Puskarčíkovou stejný počet dobíjení jako na té první. Na předávce z toho bylo dvanácté místo za Slovenskem. Vedly Italky před Ruskem a Ukrajinou.

"Když se podívám na to dobíjení, tak se divím, že to tak dopadlo. Nesedlo mi to asi běžecky a pak jsme se trápila i na té střelbě," řekla Puskarčíková. "Ale Gábina (Soukalová) dneska jela jako motorová myš," prohlásila.

Druhý úsek měla na starost Gabriela Soukalová. Majitelka stříbra ze smíšené štafety tratí doslova letěla. Její ležka byla čistá a na druhou střelbu přijela třetí. Dva nepřesné zásahy vestoje propad pořadím nepřinesly. Naopak seještě  strojovým tempem propracovala na druhé místo před Rusku a stíhala Ukrajinku. Ty předávaly jako první s náskokem dvanácti vteřin na české kvarteto. Za ním předávaly Norky.

Podobně skvěle rozjetou štafetu měly Češky i vloni na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě, kde v polovině závodu dokonce vedly, ale pak Landová s Barborou Tomešovou zcela propadly.

Jitka Landová se na třetím úseku potýkala se střelbou. Vleže selhala třikrát, přesto díky možnosti třech náhradních nábojů na trestné kolo nemusela. Mezičasem projela jako čtvrtá. Další dva nepřesné zásahy ve větrné loterii při další střelbě znamenaly propad o dvě místa. Veronice Vítkové předala na šestém místě. V čele zůstaly Ukrajinky před Norskem a Ruskem.

Vítězné ukrajinské kvarteto Valj Semerenková, Pidhrušná, Džymová, Vita Semerenková
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitry Lovetsky

"Ale taková střelba, na to není omluva. Je to zkušená závodnice a nemůže se vymlouvat, že byla nervózní. Prostě to nezvládla," nebrali si servítky trenéři Jindřich Šikola a Ondřej Rybář. "Naučit se střílet je jednodušší než běhat. Ale bude to trochu o hlavě a zodpovědnosti, co ji svazuje. Snad si začne víc věřit," doplnil Šikola.

Landová vyjádřila spokojenost s umístěním, ale se svým výkonem nikoliv. "Mrzí mě, co jsem tam předvedla. Peru se s tou střelbou, tak buďme rádi za to, co je. Ležky byly vždycky moje opora a tady na olympiádě mi přestaly jít," litovala.

Ukrajinky věnovaly triumf obětem

Závod vrcholil, jak to v biatlonu bývá. Osamocená Olena Pidhrušná ustála tlak na poslední střelbě před dotírající Ruskou a dojela pro historický úspěch. Ukrajina slaví první olympijské zlato od triumfu krasobruslařky Oksany Bajulové v Lillehammeru 1994. Vítězky věnovaly titul obětem střetů mezi demonstranty a policií při protivládních protestech ve vlasti. V Kyjevě od úterý zemřely desítky lidí. Finišmanka Olena Pidhrušná na tiskové konferenci vyzvala publikum k uctění památky minutou ticha a všichni v místnosti její přání následovali.

Veronika Vítková dotáhla s jedinou chybou na svých úsecích štafety Kanady a Itálie. S přehledem dovezla český tým ke čtvrtému místu. "Docela jsem si to užívala, i když už síly hodně docházely. Měla jsem tedy strach, aby mě zezadu ještě nedojela Domračevová, ale když jsem se před cílem otočila, věděla jsem, že už dojedu čtvrtá," líčila Vítková. "Je to dobré umístění, i když to chvíli vypadalo na medaili," dodala.

Francouzka Brunetová zkolabovala

Špatně skončila štafeta pro biatlonistky Francie. Hned na prvním úseku zkolabovala Marie-Laure Brunetová. Pětadvacetiletá závodnice omdlela po výběhu od střelnice a z trati ji museli odvézt na nosítkách. Podle týmového lékaře Thomase Lacroixe zůstane Brunetová v nemocnici přes noc na pozorování, přestože výsledky prvních vyšetření jsou uklidňující. "Ještě potřebujeme udělat dnes večer a ráno další testy," řekl.

Trenér francouzského týmu Thierry Dussere uvedl, že se Brunetová necítila dobře už před závodem a před startem zvracela. U stříbrné medailistky ze štafety z Vancouveru to prý ale není nic neobvyklého. "Bývá hodně nervózní, protože je hodně namotivovaná a chce vždycky odevzdat to nejlepší," vysvětlil Dussere.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Ukrajina (Vita Semerenková, Džymová, Valj Semerenková, Pidhrušná) 1:10:02,5 (0 tr. okruhů + 5 dobíjení), 2. Rusko (Romanovová, Zajcevová, Šumilovová, Viluchinová) -26,4 (0+4), 3. Norsko (Hornová, Eckhoffová, Flatlandová, Bergerová) -37,6 (0+5), 4. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -1:23,2 (0+14), 5. Bělorusko -1:30,9 (1+8), 6. Itálie -1:40,8 (1+9), 7. USA -2:11,7 (0+13), 8. Kanada -2:19,0 (2+12), 9. Švýcarsko -2:31,8 (0+9), 10. Polsko -2:31,9 (4+8).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články