Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Maskoti olympijských her: od Schusse po sněžného leoparda

Soči - K hlavním symbolům každé olympiády patří jejich maskot. Postavička provázející Hry se poprvé objevila v Grenoblu 1968 v podobě Schusse, figurky lyžaře sjíždějícího z kopce dolů. V Soči ale nebude jen jeden maskot, nýbrž trio ve složení sněžný leopard, lední medvěd a zajíc.

Mezinárodní olympijský výbor definuje maskota coby "osobu, zvíře či fiktivní postavu, která v sobě obsahuje kulturní charakteristiku hostitelské země a symbolizuje hodnoty moderního olympijského hnutí".

Maskoty pro Soči vybírali na začátku roku 2011 v přímém televizním přenosu sami Rusové, již prostřednictvím telefonátů a "esemesek" poslali více než milion hlasů. U obyvatelstva to tehdy vyhrál sněžný levhart (28 procent hlasů), lední medvěd (18 procent) a zajíc (16 procent). Zmiňovaná volba až nápadně odpovídala vkusu vládnoucí elity.

Další kontroverzí byla podoba ledního medvěda, podle kritiků se příliš shodovala s hnědým plyšákem, který byl talismanem moskevské letní olympiády v roce 1980. "Ten bílý méďa, kterého vybrali, je celý okopírovaný od mého: oči, nos, pusa, úsměv, i když i to pokazili," nechal se slyšet tvůrce moskevského "Míši" Viktor Čižikov.

Postavičky provázející ZOH 1968-2014
zdroj: ČTK

Na rozdíl od některých minulých Her, např. Londýna 2012, je podoba maskotů v tradičním duchu a cílí především na dětské publikum. To by si podle organizátorů mělo nejvíce oblíbit zajíce, teenagerům by se měl zamlouvat zejména levhart a dospělým je určen lední medvěd.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články