Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ledecká: Vypadalo to, že už nepojedu. Kolář jí radí ukončit sezonu

Soči - Snowboardistka Ester Ledecká vypadla v paralelním slalomu ve čtvrtfinále a skončila šestá. Už od obřího slalomu se potýkala s bolestmi zad. Na sobotní závod se dala dohromady, jenže už na tréninku se záda opět ozvala. Ledecká přiznala, že si pohrávala s myšlenkou na start vůbec nenastoupit. "Ta varianta tam byla," uvedla. Fyzioterapeut Pavel Kolář, který se o Ledeckou celou dobu staral, jí teď radí, aby raději ukončila sezonu.

Před paralelním slalomem vynechala rozcvičku, i proto si mohla užít alespoň první jízdu, při které bolest necítila. "Jen jsem se protáhla a šla jsem rovnou na to," řekla. Čekala, co se bude dít, na bolest byla připravená. "Slalom byl krásně postavený a první jízdu jsem si užila. Až potom se to brutálně zhoršilo," řekla osmnáctiletá snowboardistka.

Po druhé kvalifikační jízdě se sotva ohnula. Odjela proto ihned do olympijské vesnice, na akupunkturu a masáže. Dostala také tišící prostředky. Ve vyřazovací fázi už však trpěla. Nejhorší byly podle Ledecké jízdy na skútru nahoru na start. "Túroval to nahoru po těch skocích, já myslela, že se mu pozvracím za krk," popsala.

Stav Ledecké se zhoršil, neboť při oblouku zády k brance dochází i malou technikou chybou k určitému páčení páteře. "Záda jsou hodně přetěžovaná. To je jeden z důvodů, proč ten problém vzniká. Čím delší jízdy, tím se to zhoršovalo. Pro bederní páteř je to velká zátěž," vysvětloval Kolář.

Zádům pomůže důkladné cvičení

Potíže se zády ji začaly trápit před třemi týdny na soustředění, z něhož Ledecká předčasně  odjela. "Začali jsme rehabilitovat, dělat psí kusy, aby se to stihlo do olympiády. To se povedlo, ale pak se to podělalo na obřáku," litovala. "Výsledky nemám špatné, ale byla bych rozhodně radši, kdybych si mohla ten závod užít, a ne ho protrpět," prohlásila.

Teď věří, že nebude muset na operaci. S Kolářem je domluvená na dalším léčení a rehabilitaci v Praze. "Uděláme nějaká vyšetření a pak se uvidí. Bude se to muset vycvičit a věřím, že se to zlepší," prohlásila a doufá, že sezona pro ni neskončila. Kolář by jí to však doporučil, aby si nezadělala na vážnější potíže do budoucna. "Dnes závažné riziko nehrozilo. Ale hrozilo, že se její výkon bude zhoršovat, protože ji záda budou bolet, což se stalo. Sezonu by měla ukončit," konstatoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články