Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ideální expert na skoky = vynikající matematik

V závěru našeho dnešního tour de Poljana jsme spěchali do areálu Gorki, abychom stihli závod na malém můstku. Už u tiskového střediska v údolí jsme potkali Marka Svačinu, takže jsme snadno propluli tradičními zákrutami a tápáním při příchodu na neznámé pracoviště.

Martin Hosták
zdroj: ČT24 autor: V Rejl

Vzhledem k tomu, že Marek tady nemá spolukomentátora a pozici na tribuně proti hokeji má luxusně velikou, nacpali jsme se mu tam s Davidem Pospíšilem oba. Výhled neuvěřitelný, atmosféra parádní a do přenosu spousta času. Vhodná chvíle na hecování a legrácky.

"Tak my ti tady pomůžeme, ukaž sluchátka."

"Zdravím režii do Prahy, nevadí, že budeme tři?"

"Hele, neboj, to zvládnem."

"Jé, z tvýho headsetu čouhají nějaký dráty." (Opravdu byly vytržené.)

A je po legráckách, závody začínají, Marek profesionálně přesný a já žasnu. Úprava bodů za vítr, úprava bodů za startovní okno, diskvalifikace za rozkrok kombinézy, úprava bodů za účes… ne, už přeháním, ale vyznat se ve všech kejklích s čísly je opravdu umění. Jak moc fouká, kterým směrem, kolik se za to přidá nebo odebere bodů – z toho dostáváme informaci, kolik že metrů potřebuje skokan na prvního. Pak skočí a vše se přepočítává znovu. Vítr se otočil během těch pár vteřin jinam. Copak můžou hrát desetiny při rychlosti větru kolem 1m/s takovou roli? "To by ses divil," zní odpověď.

Martin Hosták před závodem skokanů na středním můstku
zdroj: ČT

I tady se prostě vše vyrovnává, rozhodují čím dál menší drobnosti. Dřív byl kumšt odhadnout délku skoku, dobré jsou i řeči o technice, klidném letu, dopadu do telemarku. Ale neustálé spekulování o podmínkách, větru, přerušení závodu, posunutí nájezdu, uff! Ještě, že jsem u toho mikrofonu nezůstal.

Naši nakonec zanechali dobrý dojem, i když od medailí daleko, ale zážitek to byl pro mě obrovský.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články