Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Finové berou do Soči veterána Selänneho, čeká ho už 6. olympiáda

Helsinky – V nominaci hokejistů Finska na olympijské hry v Soči nechybí ani třiačtyřicetiletý útočník Teemu Selänne z Anaheimu, který se představí pod pěti kruhy už pošesté a vyrovná rekord krajana Raima Helminena. Mimo hru naopak zůstane o čtyři roky mladší Saku Koivu, Selänneho klubový spoluhráč, který si tak pátý start na olympiádě nepřipíše. Sám se omluvil, že se na start necítí, poté co se léčil téměř celý listopad po otřesu mozku.

Teemu Selänne
zdroj: isifa/EPA autor: Larry W. Smith

V kádru ale je jeho mladší bratr Mikko z Minnesoty, přestože si v sobotním utkání NHL s Washingtonem zlomil kotník a měl by být mimo hru zhruba měsíc. Kouč Erkka Westerlund zařadil po pětadvacetičlenného kádru 16 hráčů z NHL, šest z Kontinentální ligy a tři z finské soutěže.

Selänne, který má ve sbírce stříbro z roku 2006 a dva bronzy z let 1998 a 2010, je historicky nejproduktivnějším hráčem na turnajích pod pěti kruhy. Nasbíral v 31 zápasech 27 bodů za 16 branek a 21 asistencí. Po Vancouveru před čtyřmi roky ohlásil konec reprezentační kariéry, ale od té doby pokračuje už čtvrtou sezonu v dresu Anaheimu a teď se vrací i do výběru Suomi.

V bronzovém týmu z minulé olympiády ve Vancouveru byli vedle Selänneho ze současného kádru také obránci Kimmo Timonen z Philadelphie, Lasse Kukkonen z Kärpätu Oulu a Sami Lepistö z Jekatěrinburgu a útočníci Mikko Koivu, Valtteri Filppula z Tampy Bay, Olli Jokinen z Winnipegu a Tuomo Ruutu z Caroliny.

Nominace Finska na olympijský turnaj v Soči:

brankáři: Antti Niemi (San Jose), Kari Lehtonen (Dallas), Tuukka Rask (Boston)

obránci: Olli Määttä (Pittsburgh), Ossi Väänänen (Jokerit), Lasse Kukkonen (Oulu), Sami Salo (Tampa Bay), Sami Lepistö (Jekatěrinburg), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod), Kimmo Timonen (Philadelphia), Sami Vatanen(Anaheim)

útočníci: Juhamatti Aaltonen (Oulu), Teemu Selänne (Anaheim), Mikko Koivu (Minnesota), Olli Jokinen (Winnipeg), Tuomo Ruutu (Carolina), Aleksander Barkov (Florida), Jori Lehterä (Novosibirsk), Petri Kontiola (Čeljabinsk), Lauri Korpikoski (Phoenix), Jussi Jokinen (Pittsburgh), Antti Pihlström (Ufa), Valtteri Filppula (Tampa Bay), Mikael Granlund (Minnesota), Leo Komarov (Dynamo Moskva)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články